Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση τιμών 9% για φυσικό αέριο και 2,3% για πετρέλαιο

Γεμάτες οι ευρωπαϊκές αποθήκες. Οι εισαγωγές LNG βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο για την εποχή. Oι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθώς οι παίκτες προχωρούν σε αποκόμιση κερδών με τις αναλύσεις περί υφεσιακών πιέσεων στις οικονομίες να κυριαρχούν.

Πτώση τιμών 9% για φυσικό αέριο και 2,3% για πετρέλαιο

Υποχώρηση 9% καταγράφουν τα προσθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου ενός μηνός στην Ευρώπη καθώς οι προμήθειες LNG, κυρίως από ΗΠΑ και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης μείωσαν τον αντίκτυπο του πρώτου κρύου του χειμώνα, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για πλαφόν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενός μηνός υποχώρησαν στα 122 ευρώ και οδήγησαν σε εβδομαδιαία πτώση τις τιμές μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Το κρύο μπορείν να αναγκάζει σε άντληση φυσικού αερίου από τις αποθήκες για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, αλλά τα αποθέματα παραμένουν σε πληρότητα, πάνω από το κανονικό, κοντά στο 86%. Επίσης οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο για την εποχή, καθώς το LNG είναι περιζήτητο για την πορεία της Ευρώπης προς την αποδεύσμευση από τους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου.

«Παρά την ισχυρή αύξηση των καθαρών αντλήσεων από τις δεξαμενές αποθήκευσης τις τελευταίες ημέρες, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ παραμένουν άνετα», ανέφερε σε σημείωμα η EnergyScan, η πλατφόρμα ανάλυσης της Engie SA.

Η χειμωνιάτικη περίοδος δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της περιοχής εν μέσω ενεργειακής κρίσης που έπληξε την οικονομία και συνέβαλε στην κρίση του κόστους ζωής.

Για να περιοριστεί η κρίση, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν την Πέμπτη ότι βαδίζουν προς την επιτευξη μιας γρήγορης συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να τεθεί τέλος στην πολύμηνη πολιτική διαμάχη.

Κάλεσαν τους υπουργούς να «οριστικοποιήσουν» το σχέδιο, μαζί με ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των υψηλών τιμών της ενέργειας, κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα. 

Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθώς οι παίκτες στις προσθεσμιακές αγορές προχωρούν σε αποκόμιση κερδών με τις αναλύσεις περί υφεσιακών πιέσεων στη σκιά των αυξημένων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τις κινήσεις πωλήσεων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν κατά 2,36% στα 79,29 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό αμερικανικό West Texas Intermediate διολισθαίνουν στα 74,35 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 2,31%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v