Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο, πάει για ετήσια άνοδο 8%

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν γρήγορα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ενισχύοντας το δολάριο ΗΠΑ. Τι προβλέπουν αναλυτές.

Ενισχύεται το πετρέλαιο, πάει για ετήσια άνοδο 8%

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την Παρασκευή και είναι σε τροχιά να καταγράψουν κέρδη για δεύτερο διαδοχικό έτος, αν και μέτρια, σε μια θυελλώδη χρονιά που χαρακτηρίστηκε από περιορισμό τις προμήθειες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του ισχυρού δολαρίου και της εξασθένησης της ζήτησης από τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 59 σεντς, ή 0,7%, στα 84,05 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν κατά 1,2% στην προηγούμενη συνεδρία.

Το Brent κλείνει το έτος με άνοδο κοντά 8%, αφού σημείωσε άλμα 50,2% το 2021. Οι τιμές είχαν εκτοξευθεί τον Μάρτιο στο ανώτατο όριο των 139,13 δολαρίων το βαρέλι, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2008, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδοτώντας ασφάλεια εφοδιασμού και ενέργειας ανησυχίες.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 78,90 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 50 σεντς ή 0,6%, αφού έκλεισε με πτώση 0,7% την Πέμπτη. Είναι σε τροχιά για να καταγράψει άνοδο κοντά 5% το 2022, μετά το περσινό άλμα 55%.

«Η αύξηση των ταξιδιών για διακοπές στο τέλος του έτους και η απαγόρευση της Ρωσίας στις πωλήσεις αργού και πετρελαϊκών προϊόντων υποστηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου. Ο περιορισμός της προσφοράς θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της κατανάλωσης λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος το επόμενο έτος», δήλωσε ο Leon Li αναλυτής της CMC Markets, .

 «Το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα το 2023, περιορίζοντας τη ζήτηση ενέργειας. Επομένως, νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να πέσουν στα 60 δολάρια τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν γρήγορα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ενισχύοντας το δολάριο ΗΠΑ. Αυτό έκανε τα εμπορεύματα σε δολάρια πιο δαπανηρή επένδυση για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ενώ η Κίνα αναμένεται να ανακάμψει αργά το 2023, η αύξηση των μολύνσεων από την Covid και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση θολώνουν τις προοπτικές της ζήτησης εμπορευμάτων.

«Αυτή ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τις αγορές εμπορευμάτων, με τους κινδύνους προσφοράς να οδηγούν σε αυξημένη αστάθεια και αυξημένη τιμές», δήλωσε η Ewa Manthey, αναλύτρια της ING . «Το επόμενο έτος αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά αβεβαιότητας, με αρκετή μεταβλητότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v