Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 16 μηνών βουτάει η τιμή φυσικού αερίου

Το ευρωπαϊκό αέριο υποχωρεί 10%, στα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η Ευρώπη περιμένει μια περίοδο πιο ψυχρού καιρού αυτή την εβδομάδα, αλλά συνολικά ο χειμώνας αναμένεται να παραμείνει πιο ήπιος από το συνηθισμένο.

Σε χαμηλό 16 μηνών βουτάει η τιμή φυσικού αερίου

Βουτιά 10% για τις τιμές ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, που προσγειώνονται στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς οι προοπτικές προσφοράς ενισχύονται - τα πλήρη αποθέματα στην Κίνα αναγκάζουν τους αγοραστές να στέλνουν φορτία LNG στην ήπειρο. Το κλίμα παίρνει στήριξη και από τον καλό καιρό και την υψηλή αποθήκευση.

Η Ευρώπη περιμένει μια περίοδο πιο ψυχρού καιρού αυτή την εβδομάδα, αλλά συνολικά ο χειμώνας αναμένεται να παραμείνει πιο ήπιος από τον μέσο όρο. Το ευρωπαϊκό αέριο υποχωρεί 10%, στα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Κατηφορίζουν και οι τιμές του πετρελαίου - αν και η πτώση μαζεύεται - μετά το ράλι που έκαναν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και κλειδώνουν κάποια κέρδη εν όψει των προβλέψεων για τη ζήτηση από τον ΟΠΕΚ και τον ΔΟΕ, καθώς και ένα μπαράζ οικονομικών δεδομένων που αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν πάνω από 8% την περασμένη εβδομάδα με στήριξη από την προοπτική ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης, αφού η χώρα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της και ουσιαστικά επιβεβαίωσε την απομάκρυνση από την αυστηρή πολιτική της για μηδενική Covid-19. Η αδυναμία του δολαρίου, εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης του πληθωρισμού στη χώρα, ωφέλησε επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε 1% το πρωί, όπως και το μπρεντ, αλλά πλέον κινούνται 0,3% χαμηλότερα, με το πρώτο στα 79,60 δολάρια ανά βαρέλι και το δεύτερο στα $84,89. Οι τιμές ωστόσο είναι κοντά στα υψηλά του 2023, καθώς το άνοιγμα της Κίνας φέρνει αισιοδοξία.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v