Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς τα 90 δολ. το πετρέλαιο, μάχη για έξτρα ποσότητες

Μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για ποσότητες αργού στην spot αγορά και αυξημένα περιθώρια διύλισης χαρακτηρίζουν την αγορά του μαύρου χρυσού. Που αναζητούνται νέες ποσότητες.

Προς τα 90 δολ. το πετρέλαιο, μάχη για έξτρα ποσότητες

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης της καθημερινής ζήτησης που στηρίζει το ράλι, σημειώνει το Bloomberg.

Σε όλη την παγκόσμια αγορά, η ζήτηση αργού είναι σε επίπεδα ρεκόρ και αυτό αυξάνει το premium που πληρώνουν οι traders για να αγοράσουν φορτία.

Οι διαφορές για τα φορτία spot από τη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι αγοραστές στην Κίνα αρπάζουν τις ποσότητες. Στη Βόρεια Θάλασσα, ένα ζωτικής σημασίας σημείο για την παγκόσμια αγορά καταγράφεται κύμα προσφορών, ενώ οι Ασιάτες έχουν επίσης αγοράσει εκατομμύρια βαρέλια αργού από τις ΗΠΑ. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι ο τελευταίος κύκλος έχει ξεκινήσει δυναμικά, παρότι τα κινεζικά στοιχεία υπογραμμίζουν ότι οι οικονομικές προκλήσεις για τη χώρα παραμένουν ισχυρές.

Η κίνηση έρχεται καθώς τα περιθώρια διύλισης - τα κέρδη που αποκομίζουν τα διυλιστήρια από την αγορά αργού και την μετατροπή του σε καύσιμα- έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Παρασκευή ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου ανέβηκε σε νέο ρεκόρ τον Ιούνιο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω αργότερα μέσα στο έτος.

Το αργό πετρέλαιο Brent του Λονδίνου έχει ανέβει σχεδόν 20% από τα τέλη Ιουνίου, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρατείνουν τους εθελοντικούς περιορισμούς της προσφοράς και συσφίγγουν περαιτέρω τις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

«Ο παράγοντας που δημιουργεί τη στενότητα είναι η μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία, με τα διυλιστήρια να αναζητούν εναλλακτικά βαρέλια», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS. «Η ζήτηση είναι σταθερή σε μεγάλα τμήματα της Ασίας καθώς και στις ΗΠΑ, μικτή στην Ευρώπη».

Ο κινεζικός κολοσσός Rongsheng Petrochemical Co. εξασφάλισε εκατομμύρια βαρέλια από την αγορά spot την περασμένη εβδομάδα. Αυτά είναι επιπλέον ποσότητες παρότι τα διυλιστήρια της χώρας έλαβαν το τελευταίο διάστημα περίπου 40% περισσότερο αργό από τους Σαουδάραβες με τις παραδόσεις να γίνονται μέχρι το Σεπτέμβριο.

Σε όλη την Ασία, τα εργοστάσια έχουν ήδη εξαγοράσει περίπου 40 εκατομμύρια βαρέλια από αμερικανικό αργό για παράδοση το Νοέμβριο.

Στη Μέση Ανατολή, το premium για το αργό πετρέλαιο τύπου Murban του Άμπου Ντάμπι εκτινάχθηκε επίσης σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς, το πετρέλαιο του Ντουμπάι, παρά το γεγονός ότι οι Ασιάτες αγοραστές παρέλαβαν αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παρόμοιας ποιότητας από τις ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Το premium ήταν κοντά στα 3 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures του Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα, περίπου 30 σεντς υψηλότερα από την αρχή του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της PVM Oil Associates που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το πιο πυκνό και θειούχο Upper Zakum σημείωσε επίσης άνοδο στις συναλλαγές.

Βεβαίως, η Κίνα - η κύρια μηχανή ανάπτυξης στον κόσμο για τη ζήτηση πετρελαίου - παλεύει με μια επιδεινούμενη πτώση των ακινήτων και οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν επίσης αποδυναμωθεί, ανησυχητικά σημάδια για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τις εισαγωγές αργού δείχνουν ισχυρή ζήτηση, αυτή μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί, σύμφωνα με την Energy Aspects Ltd.

Παράλληλα, ο σημερινός ενθουσιασμός μπορεί να μειωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής καυσίμων, οι μεγαλύτεροι αγοραστές αργού μετά την Κίνα, προετοιμάζονται να σταματήσουν τα διυλιστήρια για την επερχόμενη φθινοπωρινή περίοδο συντήρησης. Η επανεκκίνηση της παραγωγής στον Καναδά, μετά τη θερινή συντήρηση, θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση των προμηθειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v