Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 5% για το αέριο, φρενάρει το ράλι

Αναμένεται περισσότερη σαφήνεια από τις συνομιλίες της Chevron με τους εργαζόμενούς της, που έχουν προειδοποιήσει για νέες απεργίες. Στο επίκεντρο η Μ. Ανατολή, ο αγωγός Φινλανδίας-Εσθονίας και ο καιρός. Μικρή άνοδος για το αργό.

Πτώση 5% για το αέριο, φρενάρει το ράλι

Αρνητικά κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (-5%), φτάνοντας στα 46,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Το ράλι στα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου πήρε μια ανάσα, με τους traders να περιμένουν περισσότερη σαφήνεια από τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ της Chevron και των εργαζομένων της σε εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία - οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει για νέες απεργίες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχωρούν μετά από άνοδο σχεδόν 40% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Το ολλανδικό συμβόλαιο έφτασε για λίγο νωρίτερα στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Ωστόσο, οι προοπτικές του εφοδιασμού παραμένουν εξασθενημένες αφού το Ισραήλ διέταξε το κλείσιμο ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια καθώς κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ του στρατού του και της Χαμάς. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, καθώς η χώρα της Βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζει μια πτώση των αποστολών από το Ισραήλ.

Ξεχωριστά, η αγορά βρίσκεται σε συναγερμό μετά από διαρροή που εντοπίστηκε σε υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και οι ερευνητές προχωρούν με την υπόθεση ότι προήλθε από εσκεμμένη πράξη καταστροφής.

Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι 5 και 6 βαθμούς Κελσίου κάτω από τις κανονικές στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αντίστοιχα, μέχρι το Σαββατοκύριακο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την Maxar Technologies.

Ηρεμούν οι ανησυχίες στις αγορές πετρελαίου για τη Μέση Ανατολή

Μικρές μεταβολές για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού λόγω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Το Brent και το WTI σημείωσαν άνοδο άνω των 3,50 δολαρίων τη Δευτέρα, καθώς οι στρατιωτικές συγκρούσεις ενίσχυσαν τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη Γάζα, αλλά υποχώρησαν στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Ενώ το Ισραήλ παράγει πολύ λίγο πετρέλαιο, οι αγορές ανησυχούν ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί θα μπορούσε να βλάψει την προσφορά στη Μέση Ανατολή και να επιδεινώσει το αναμενόμενο έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποδηλώνουν ότι το Ιράν είναι συνένοχο στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη αξιόπιστα στοιχεία για τον ρόλο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 36 σετνς, στα 86,33 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδοο 43 σεντς, βρίσκεται στα $88,08.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v