Κάτω από τα $85 το μπρεντ, αρνητικό γύρισμα

Απώλειες πάνω από 5 δολαρίων είχαν οι τιμές πετρελαίου στην προηγούμενη συνεδρίαση. Τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν φόβους στους επενδυτές για επιπτώσεις στην οικονομία. Ανοδικά σήμερα και το μπρεντ και το αμερικανικό αργό.

Κάτω από τα $85 το μπρεντ, αρνητικό γύρισμα

Πτώση πάνω από 5 δολάρια ανά βαρέλι έκαναν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη λόγω ανησυχιών ότι οι απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού που προκαλούνται από τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, το μπρεντ, παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κινήθηκε χαμηλότερα κατά 5,11 δολάρια το βαρέλι, ή 5,6%, στα 85,81 δολάρια το βαρέλι μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Αύγουστο του 2022. Το West Texas Intermediate, το αμερικανικό αργό, υποχώρησε 5,6% στα 84,22 δολάρια.

Στις συναλλαγές της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ξεκίνησε θετικά, αλλά τις μεσημεριανές ώρες υποχωρεί $1,42, στα $82,80 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση $1,26, βρίσκεται στα $84,55.

Πτώση-έκπληξη

Η ξαφνική πτώση εξέπληξε τους επενδυτές, οι οποίοι μόλις την περασμένη εβδομάδα είδαν τις τιμές να πλησιάζουν τα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2023.

Η πτώση ήρθε σε μια εβδομάδα κατά την οποία η άνοδος των επιτοκίων βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών υποδηλώνοντας νέες πιέσεις στην οικονομία, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την κατανάλωση πετρελαίου. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έφθασαν σε υψηλό 16 ετών στο 4,88% την Τετάρτη, πριν υποχωρήσουν ελαφρά.

Το υψηλότερο κόστος επιτοκίου έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα και τελικά να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση πετρελαίου, σημειώνουν αναλυτές.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v