Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το πετρέλαιο μετά την κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα

Η βύθιση πλοίων των Χούθι από τις ΗΠΑ και η αποστολή πολεμικού σκάφους του Ιράν στην περιοχή αυξάνουν τις εντάσεις. Πάνω από τα 78 δολάρια το Brent.

Ανοδικά το πετρέλαιο μετά την κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά αφότου το Ιράν έστειλε ένα πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στη βύθιση τριών σκαφών των Χούθι από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας την ένταση καθώς τα πλοία εξακολουθούν να αποφεύγουν τη βασική οδό ναυσιπλοϊας.

Το αργό Brent σκαρφάλωσε πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 5% τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, με το West Texas Intermediate κοντά στα 73 δολάρια.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι άνοιξε πυρ όταν ανταποκρίθηκε σε κλήση κινδύνου από σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να βυθιστούν τα τρία σκάφη των Χούθι. Σε απάντηση, το αντιτορπιλικό Alborz του Ιράν εισήλθε στη ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό τη Δευτέρα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα κέρδη του αργού πετρελαίου ακολουθούν την πρώτη ετήσια πτώση από το 2020, μετά από μια ταραχώδη χρονιά στην οποία κυριάρχησαν ανησυχίες για την αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+ και την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης. Αυτό αντισταθμίστηκε από τις ανησυχίες που προκάλεσε ο πόλεμος σε Γάζα και Ουκρανία, και ενδείξεις ότι η Federal Reserve έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

Αντιπροσωπεία των Χούθι συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Τεχεράνη μετά την απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ιδιοκτησίας Δανίας. Η AP Moller-Maersk A/S ανέστειλε και πάλι κάθε διαμετακόμιση στην Ερυθρά Θάλασσα για να αξιολογήσει την κατάσταση στη ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό.

Οι τελευταίες περικοπές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του θα τεθούν σε ισχύ αυτό το τρίμηνο και θα μπορούσαν στη συνέχεια να παραταθούν περαιτέρω. Οι traders ήταν γενικά επιφυλακτικοί σχετικά με τη δέσμευση της 30ης Νοεμβρίου από τον ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής, παραμένοντας δύσπιστοι ως προς την εφαρμογή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v