Εβδομαδιαία κέρδη 1,6% για το πετρέλαιο

«Υπάρχει ακόμη αρκετή ένταση στη Μέση Ανατολή», σχολιάζουν αναλυτές. Σε συνθήκες γεωπολιτικής αβεβαιότητας, οι προοπτικές ζήτησης για αργό πετρέλαιο εξακολουθούν να φαίνονται ασταθείς. Πού κινούνται Brent και αμερικανικό WTI Crude.

Εβδομαδιαία κέρδη 1,6% για το πετρέλαιο

Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν ασταθείς, καθώς οι προσδοκίες για ασθενή ζήτηση από την Κίνα συγκρούονται με τις ανησυχίες για τις διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς με τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και το αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου τύπου Brent ανεβαίνουν 0,5% κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν κατά 0,8% τη νύχτα. 

Τα futures στο αμερικανικό WTI Crude ενισχύονται 0,7% κοντά στα 73 δολάρια το βαρέλι,

Για την εβδομάδα ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του "μαύρου χρυσού" σημείωσε άνοδο 1,6%, στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων.

«Υπάρχει ακόμη αρκετή ένταση στη Μέση Ανατολή» με τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και την βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν, δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. 

Σε συνθήκες γεωπολιτικής αβεβαιότητας, οι προοπτικές ζήτησης για αργό πετρέλαιο εξακολουθούν να φαίνονται ασταθείς. Οι αναλυτές της Wall Street μειώνουν ήδη τις προβλέψεις για τις τιμές φέτος, μετά την πτώση του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent κατά σχεδόν ένα πέμπτο το τελευταίο τρίμηνο.

Η αύξηση των προμηθειών εκτός της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, υπό την ηγεσία των αμερικανικών γεωτρύπανων σχιστόλιθου, αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί.

Τα αποθέματα αργού στον κόμβο του Cushing της Οκλαχόμα αυξήθηκαν για 11η συνεχή εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ, αν και τα επίπεδα σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v