Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό έτους το πετρέλαιο στα $81,29

Σε νέα υψηλά ενός έτους αναρριχήθηκε η τιμή του αμερικανικού αργού στη σημερινή συνεδρίαση, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να υπερβαίνουν και το ψυχολογικό φράγμα των $80 το βαρέλι.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜPB


Σε νέα υψηλά ενός έτους αναρριχήθηκε η τιμή του αμερικανικού αργού στη σημερινή συνεδρίαση, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου (που είναι από σήμερα το front-month contract μετά τη χθεσινή εκπνοή της σειράς του Νοεμβρίου στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης) να υπερβαίνουν και το ψυχολογικό φράγμα των $80 το βαρέλι, με σύμμαχο την υποχώρηση του δολαρίου (σε νέα χαμηλά 14 μηνών έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, άνω των 150 cents) και τη μείωση των αποθεμάτων στα προϊόντα κατά μεγαλύτερο αριθμό από αυτό που ανέμενε κατά μέσο όρο η αγορά.

Ειδικότερα, η σειρά παράδοσης Δεκεμβρίου ΄09 για το Light crude oil τερμάτισε το floor session με εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 2,7%, στα $81.29 το βαρέλι, ενώ ακόμη πιο επιθετική συμπεριφορά είχαν τα products με πρωταγωνιστή τα futures της βενζίνης, καθώς η σειρά Νοεμβρίου ‘09 (RBOB Gasoline) έκλεισε με ημερήσια κέρδη 3.3%, στα $205.40 cents/γαλόνι και αυτή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα $210.55 cents/γαλόνι, ενισχυμένη κατά 2.85%.

Σύμφωνα με το US DoE, υπήρξε αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 1.3 εκ. βαρέλια (οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 1.5 εκ), ωστόσο η έκπληξη ήρθε και αυτήν την εβδομάδα στα products, με τα αποθέματα βενζίνης να μειώνονται κατά 2.2 εκ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 850 χιλιάδες και αυτά των προϊόντων διύλισης να μειώνονται κατά 784 χιλιάδες βαρέλια αντί μείωσης ενός εκατομμυρίου που περίμενε η αγορά.

Να σημειωθεί η οριακή αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων κατά 0.19%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, η εικόνα ήταν θετική λόγω της έντονα ανοδικής κίνησης στο πετρελαϊκό complex και της συνεχιζόμενης διολίσθησης του δολαρίου στη διεθνή αγορά συναλλάγματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σειρά Δεκ.’09 για το χρυσό διαμορφώθηκε στο κλείσιμο του Comex στα $1064.5 ανά ουγκιά, με κέρδη της τάξεως του 0.6%, ενώ μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε το ασήμι, με τη σειρά Δεκ.’09 να κλείνει την ίδια ώρα στα $17.825 /ουγκιά, ενισχυμένη για την ημέρα κατά 1.4%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v