Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνουν καταφύγιο οι επενδυτές - Ράλι για χρυσό

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή του χρυσού, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Στροφή σε ομόλογα ΗΠΑ-Γερμανίας.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή του χρυσού, ενώ συνεχίζεται η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το κίτρινο μέταλλο, το οποίο έχει ενισχυθεί πάνω από 550% στη δεκαετία και κατά 20% από τον Ιούλιο, συνεχίζει την ανοδική του τροχιά, παραμένοντας πάνω από τα 1.800 δολάρια, καθώς οι επενδυτές αναζητούν την ασφάλεια του χρυσού, εν μέσω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών στις ΗΠΑ και των ανησυχιών για την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η τιμή spot του χρυσού καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό στα 1.861,96 δολάρια/ουγκιά, ενώ ο άργυρος κινείται στα 41,24 δολάρια/ουγκιά.

Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, αναφέρουν ότι ο χρυσός ενδέχεται να φτάσει ακόμη και στα 5.000 δολάρια την ουγγιά, ενώ μια πιο συντηρητική προσέγγιση τον φέρνει στα 2.400 - 2.500 δολάρια.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής των FT, ένα πιθανό υψηλό για το πολύτιμο εμπόρευμα μπορεί να προσδιοριστεί με βάση την προηγούμενη αιχμή του, το 1980, στα 850 δολάρια. Εάν αναπροσαρμοστεί η δολαριακή τιμή στον πληθωρισμό, μεταφράζεται στα 2.400 - 2.500 δολάρια, τιμή που έχουν θέσει στο στόχαστρο πολλοί οίκοι, μεταξύ των οποίων και η JP Morgan.

Εν τω μεταξύ, σε νέα υψηλά κινούνται και τα υπόλοιπα γνωστά επενδυτικά καταφύγια, με ΗΠΑ και Γερμανία να απολαμβάνουν ιδιαίτερα φθηνό δανεισμό από τις αγορές, καθώς εκδίδουν δεκαετή ομόλογα με επιτόκια χαμηλότερα ακόμη και από 2%.
 
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα προς την τιμή, έφτασε την Παρασκευή στο ιστορικό χαμηλό του 2,066%, ενώ η απόδοση του 2ετούς έπεσε στο 0,498%, το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2010.

Σε επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύονται και τα αμερικανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν κάτω και από το 2%, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στο 0,19% υποχωρεί η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού τίτλου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v