Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοραστές χρυσού το 2012 οι κεντρικές τράπεζες

Τον περισσότερο χρυσό από το 1964 αγόρασαν πέρυσι οι κεντρικές τράπεζες, πριν από την κατάρρευση των τιμών του. Φέτος αναμένονται αγορές 450 - 550 τόνων, αξίας μέχρι και 25,3 δισ. δολαρίων.

Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν πέρυσι τον περισσότερο χρυσό από το 1964, λίγο πριν από την κατάρρευση των τιμών του κίτρινου μετάλλου, που έδειξε την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο παραδοσιακό αυτό μέσο αποθήκευσης αξίας.

Χώρες από την Κολομβία μέχρι την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική αγόραζαν χρυσό καθώς οι τιμές αυξάνονταν για 11ο συνεχόμενο χρόνο το 2011, δείχνοντας αντιστροφή της τάσης των τελευταίων τριών δεκαετιών για πώληση του μετάλλου, που ελάττωσε το μεγαλύτερο απόθεσμα χρυσού κατά 19%. Όπως γνωστοποίησε το World Gold Council, πρόσθεσε 534,6 μετρικούς τόνους στα αποθέματα το 2012, τον μεγαλύτερο όγκο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, ενώ φέτος αναμένει αγορές 450 - 550 τόνων, αξίας έως και 25,3 δισ. δολαρίων.

Οι κεντρικές τράπεζες, όμως, είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι, αφού έχασαν αξία περίπου 560 δισ. δολαρίων από τότε που ο χρυσός άγγιξε το ρεκόρ των 1.921,15 δολαρίων/ουγκιά τον Σεπτέμβριο του 2011. Το μέταλλο βρισκόταν ήδη στον όγδοο χρόνο του πιο μακροχρόνιου bull market του από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα αποθέματα άρχισαν να αυξάνονται και πάλι το 2008. Οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν επίσης σε αγορές το 1980 όταν ο χρυσός άγγιξε τιμή που αντιστοιχούσε σε 2.400 δολάρια με σημερινά λεφτά, και προχώρησαν σε πωλήσεις το 1999 καθώς οι τιμές υποχώρησαν σε χαμηλό 20 ετών.

«Πωλούν σε λάθος περίοδο και αγοράζουν σε λάθος περίοδο», σχολίασε ο Walter “Bucky” Hellwig, της BB&T Wealth Management στο Μπέρμινγκχαμ της Αλαμπάμα.

Ο χρυσός υποχώρησε 12% φέτος στα 1.467,90 δολάρια/ουγκιά, ενώ μπήκε σε bear market στις 12 Απριλίου. Μέχρι να τελειώσει η επόμενη συνεδρίαση, οι τιμές είχαν υποχωρήσει 14%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση των τελευταίων τριών δεκαετιών. Στην περίπτωση όπου το μέταλλο δεν καταφέρει να κάνει ράλι μέχρι το τέλος του έτους, αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη ετήσια πτώση του από το 2000. 

Η χρονική στιγμή των αγορών χρυσού προκαλεί έκπληξη διότι τα γεγονότα που διατήρησαν το bull market τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, σχολιάζει το Bloomberg. Οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα με άνευ προηγουμένου ρυθμούς, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη, η κρίση χρέους της Ευρώπης εξαπλώνεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μεταξύ αυτών που εκφράζουν πιο απαισιόδοξη εκτίμηση αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, οι επενδυτές αποφεύγουν τώρα ένα asset που παραδοσιακά θεωρούνταν αντιστάθμισμα έναντι της νομισματικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής αναταραχής.

Οι κεντρικές τράπεζες κατείχαν 31.671τόνους χρυσού στα τέλη του 2012, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του World Gold Council αντιστοιχούν στο 19% όλου του μετάλλου που έχει εξορυχτεί ποτέ. Ο όγκος αυτός συγκεντρώθηκε μέσα σε δεκαετίες, με το 169% να προστίθεται τη δεκαετία μέχρι το 1965, όταν οι τιμές σταθεροποιήθηκαν στα 35 δολάρια, ή περίπου 258 δολάρια σήμερα.

Ο όγκος που κατείχαν οι τράπεζες έφτασε στους 38.347 τόνους το 1965, ενώ άρχισε να υποχωρεί περίπου μία δεκαετία αργότερα. Χώρες από τον Καναδά μέχρι τη Βρετανία και το Βέλγιο πούλησαν περισσότερους από 2.000 τόνους τη δεκαετία του 1990, συνεισφέροντας στην πτώση 28% που κατέγραψαν οι τιμές, και οδηγώντας στη συμφωνία που υπέγραψαν 15 κεντρικές τράπεζες το 1999 για τον ορισμό ετήσιων ορίων πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v