Το πετρέλαιο Brent ανέκαμψε την Τρίτη μετά τη βουτιά άνω του 3% την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η εφαρμογή των κυρώσεων στο ρωσικό αργό πετρέλαιο μείωσε τις ανησυχίες για υπερπροσφορά, ενώ η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό στην Κίνα ενίσχυσαν τις προοπτικές ζήτησης.
Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent κέρδισαν 85 σεντς στα 83,53 δολάρια το βαρέλι , ενώ στο αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 68 σεντς στα 77,62 δολάρια το βαρέλι.
Η G7 όρισε πλαφόν τα 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό αργό, με στόχο να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει το μέτρο ακόμα κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.
Το ανώτατο όριο τιμής, που θα επιβληθεί από τις χώρες της G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, έρχεται πέρα από το εμπάργκο της ΕΕ σχετικά με τις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης και παρόμοιες δεσμεύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Βρετανία.
Ενώ η αγορά ζυγίζει τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική προμήθεια, παρακολουθεί επίσης το μποτιλιάρισμα των πετρελαιοφόρων τις ακτές της Τουρκίας τη Δευτέρα, με την Άγκυρα να επιμένει σε νέα απόδειξη ασφάλισης για όλα τα πλοία.
Η Άγκυρα ζήτησε από όλα τα δεξαμενόπλοια αργού που διέρχονται από τα τουρκικά στενά να παράσχουν επιστολές από τους παρόχους ασφάλισης, γνωστές ως P&I Clubs, επιβεβαιώνοντας ότι η ασφαλιστική κάλυψη θα παραμείνει σε ισχύ για την κάλυψη περιστατικών, όπως πετρελαιοκηλίδες και συγκρούσεις.
Ωστόσο, ο Διεθνής Όμιλος P&I Clubs, ο οποίος εκπροσωπεί 13 αλληλασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν κάλυψη αστικής ευθύνης στο 90% περίπου της παγκόσμιας ναυτιλίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το τουρκικό αίτημα ξεπέρασε κατά πολύ τις γενικές πληροφορίες που συνήθως απαιτούνται.
«Η απειλή απώλειας προστασίας και ασφάλισης αποζημίωσης (P&I) θα περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στην αγορά δεξαμενόπλοιων, μειώνοντας τις εξαγωγές αργού στα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) – 500.000 bpd χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους», ανέφεραν αναλυτές της Rystad Energy σε σημείωμα.
Στην Κίνα, περισσότερες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19, προκαλώντας αισιοδοξία για αυξημένη ζήτηση του κορυφσαίου εισαγωγέα πετρέλαιου στον πλανήτη.
Η χώρα πρόκειται να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση ορισμένων από τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα στον κόσμο για τον COVID από την Τετάρτη, ανέφεραν πηγές.
Η επιχειρηματική και μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επλήγησαν φέτος από τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, τα κέρδη της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσαν να αποδειχθούν εύθραυστα, καθώς θα χρειαζόταν χρόνος για να επιβεβαιωθεί μια διαρκής ανάκαμψη στα κινεζικά οικονομικά στοιχεία.
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης τον Ιανουάριο στις ασιάτες αγορές σε χαμηλό 10 μηνών, για τη "ναυαρχίδα" της στο αργό πετρέλαιο, το Arab Light.