Ομόλογα: Πέρασε το φράγμα του 20% το 3ετές yield

Νέο σφυροκόπημα στα ελληνικά χαρτιά. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου καταγράφει άλμα μεγαλύτερο των 200 μονάδων βάσης και περνά το φράγμα του 20%.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα, λίγες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η απόδοση του τριετούς ομολόγου (που κινείται αντιστρόφως της τιμής) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που εκδόθηκε ο τίτλος, δηλαδή τον Ιούλιο του 2014, καθώς αγγίζει το 20,229%, καταγράφοντας άλμα μεγαλύτερο από 2% στην πλατφόρμα Tradeweb. 

Το 10ετές yield ανεβαίνει 59 μονάδες βάσης και αγγίζει στο 11.04%, ενώ το 5ετές διαμορφώνεται στο 15,232%

«Η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη αυξήθηκε με αυτή την ομιλία από 35% σε 50%» αναφέρει ο Gary Jenkins της LNG Capital.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η απόφαση της Standard & Poor’s να ανακοινώσει την Παρασκευή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, στο Β- από Β μέχρι πρότινος, προειδοποιώντας ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα για τις εγχώριες τράπεζες περιορίζουν το διαθέσιμο χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

Πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα του Νότου. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων ενισχύονται κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,62% και 1,53% αντιστοίχως. Το πορτογαλικό 10ετές yield ενισχύεται κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,3%.

«Βλέπουμε πιο σκληρή ρητορική από την ελληνική κυβέρνηση κι αυτό δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές» δήλωσε ο Νικ Σταμένκοβις της RIA Capital Markets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v