Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά yields εν αναμονή των στοιχείων της ΕΚΤ για το QE

Η ΕΚΤ ανακοινώνει σήμερα στοιχεία για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του QE, ενώ για πρώτη φορά θα δημοσιοποιήσει στοιχεία και για τα αναμενόμενα ποσά από τις λήξεις τίτλων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, με τους επενδυτές να αναμένουν στοιχεία από την ΕΚΤ που ίσως δώσουν ενδείξεις ως προς το πού θα επικεντρωθούν οι μελλοντικές αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο και,  αν και θα μειώσει τον ρυθμό των νέων αγορών από τον Ιανουάριο, έχει επίσης πει πως θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τα ομόλογα που είχε αγοράσει προηγουμένως.

Για να μπορέσουν οι επενδυτές να «μετρήσουν» αυτές της ανάγκες επανεπένδυσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η ΕΚΤ, για πρώτη φορά σήμερα, θα δημοσιοποιήσει τα αναμενόμενα μηνιαία ποσά από τις λήξεις ομολόγων, μαζί με τα συνήθη στοιχεία για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει ανάλυση ανά χώρα, ωστόσο αναλυτές και επενδυτές ευελπιστούν να αποκομίσουν στοιχεία για τα ιστορικά μοτίβα των λήξεων, εκτιμώντας πως οι γερμανικές λήξεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες από οποιασδήποτε άλλης χωρας. 

Τα στοιχεία δείχνουν πως η ΕΚΤ αγόρασε γερμανικά ομόλογα πιο βραχυχρόνιας ωρίμανσης κατά μέσο όρο απ' ότι ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και ως εκ τούτου τα γερμανικά θα είναι τα πρώτα ομόλογα που θα λήξουν, όπως σχολίαζε ο Peter Schaffrik της RBC.. 

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο 0,34%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,77%, του ισπανικού στο 1,45% και του πορτογαλικού στο 2,03%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 5,14%, του 5ετούς στο 4,16% και του 2ετούς στο 2,86%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v