Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 2,16% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Υφεση 7,5% στην ΕΕ προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος. Ήπιες κινήσεις για τα ευρωπαϊκά yields, με την απόδοση του ιταλικού ελαφρώς υψηλότερα, στο 1,88% και του ισπανικού να διατηρείται στο 0,86%.

Στο 2,16% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σε λίγες μόνο εβδομάδες, η πανδημία της Covid-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τη δημόσια ζωή σε όλο τον κόσμο, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της με τις εαρινές προβλέψεις της για την οικονομία

Προσθέτει ότι το πρώτο μέλημα των κυβερνήσεων παγκοσμίως είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών τους. Ωστόσο, έχει πλήρως αλλάξει τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Για τον περιορισμό του ιού, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έπρεπε να λάβουν δραστικά μέτρα, που αδρανοποίησαν τις οικονομίες τους. Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε κατά περίπου ένα τρίτο, σχεδόν σε μία μέρα. Χωρίς αυτά τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, όμως, η τελική ζημιά για την κοινωνία και την οικονομία θα ήταν αναμφίβολα μεγαλύτερη.

Κατά το τρέχον τρίμηνο, συνεχίζει η Κομισιόν, η οικονομική παραγωγή στην ΕΕ θα είναι σχεδόν 16% χαμηλότερη σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Παρ’ όλο που η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί ξανά με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ΕΕ φέτος αναμένεται να φτάσει το 7,5%, πολύ πιο βαθιά από την οικονομική κρίση του 2009.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύεται κατά 1,5 μονάδα βάσης, στο -0,04%, ενώ του γερμανικού 10ετούς, με ίδια κίνηση, διαμορφώνεται στο -0,56%.

Καθοδικά κινείται το κόστος του ελληνικού δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί 3,6 μονάδες βάσης, στο 2,16% και την απόδοση του 5ετούς, με πτώση κατά 2 μονάδες βάσης, να φτάνει στο 1,62%.

Στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κινείται 1,5 μονάδα βάσης ανοδικά, στο 1,88%, του ισπανικού, μισή μονάδα βάσης υψηλότερα, στο 0,86%, ενώ του πορτογαλικού διατηρείται στο 0,91%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται ελαφρώς ανοδικά, κατά 1,6 μονάδα βάσης, στο 0,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v