Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά yields, στο 1,19% το ελληνικό 10ετές

Επιβράδυνε η ΕΚΤ την αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας τις αποδόσεις υψηλότερα. Υποτονικό το trading, εν αναμονή ενδείξεων για tapering και αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά yields, στο 1,19% το ελληνικό 10ετές

Υποχωρεί το κόστος κρατικού δανεισμού στην ευρωζώνη την Τετάρτη, καθώς οι αγορές βρίσκουν πιο σταθερό έδαφος, με το trading γενικά υποτονικό και τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη δυνητική μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων.

Εχοντας αυξηθεί απότομα την περασμένη εβδομάδα, με ώθηση από τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά πολλών μηνών, την ώρα που οι επενδυτές επανεκτιμούν την πιο επιθετική τιμολόγησή τους για αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη χρονιά. 

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε 13 μονάδες βάσης την Τρίτη, κάνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάιο του 2020. Την Τετάρτη διολισθαίνει κατά 4 μονάδες βάσης, στο 1,04%.

Χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης και τα γερμανικά yields, στο -0,18%, μετά το υψηλό δυόμιση ετών που χτύπησαν τη Δευτέρα (-0,064%).

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η ΕΚΤ επιβράδυνε την αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα αγόρασε καθαρά περιουσιακά στοιεία 7,526 δισ. ευρώ ως μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης - ήταν λιγότερα από τα 28,166 δισ. ευρώ που αγόρασε μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η μειωμένη στήριξη της ΕΚΤ εξηγεί την απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν οι αναλυτές.

Επίσης, οι αγορές ομολόγων έχουν γίνει πιο ευμετάβλητες τους τελευταίους μήνες, με τις αποδόσεις να σημειώνουν απότομες μεταβολές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τι θα σημαίνει αυτός για την πολιτική της ΕΚΤ.

Προς το παρόν, επικρατεί ψυχραιμία, καθώς το επίκεντρο στρέφεται στη Fed. Οι αγορές είναι σχεδόν σίγουρες ότι θα ξεκινήσει tapering -- αναμένουν όμως και ενδείξεις για αύξηση επιτοκίων το 2022.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται 4,4 μονάδες χαμηλότερα, στο 1,19% και του 5ετούς επίσης, στο 0,44%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v