Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πιο υψηλό από το 2011 η απόδοση του 2ετούς Bund

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επειδή μια οικονομική επιβράδυνση - ή πιθανή ύφεση - στην ευρωζώνη δεν θα ήταν αρκετή για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Στο πιο υψηλό από το 2011 η απόδοση του 2ετούς Bund

Σε υψηλά 11 ετών ανήλθαν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων σήμερα Παρασκευή, καθώς ένας κορυφαίος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σηματοδότησε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων για να ελεγθεί ο πληθωρισμός που χτυπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Αυξάνεται επίσης η ανησυχία ότι η άνευ προηγουμένου αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως από τις χρηματαγορές.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επειδή μια οικονομική επιβράδυνση - ή πιθανή ύφεση - στην ευρωζώνη δεν θα ήταν αρκετή για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Η δήλωσή του έρχεται αφότου η ΕΚΤ πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις.

Η κίνηση ώθησε τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους για το πόσο γρήγορα και πόσο πολύ θα αυξήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα, διατηρώντας ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων και προκαλώντας την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για πρώτη φορά την Πέμπτη.

Την Παρασκευή, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού, ευαίσθητη όσον αφορά τις προσδοκίες των επιτοκίων, ενισχύεται έως και 7 μονάδες βάσης (bps) στο 1,594%, στο υψηλότερο σημείο από το 2011.

Η απόδοση του 10ετούς, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, αυξάνεται έως και 8 bps στο 1,817%, το υψηλότερο από τα μέσα Ιουνίου, ενώ το 30ετές έως και 5 bps (στο 1,75%). Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετών και 30ετών γερμανικών ομολόγων παρέμεινε ανεστραμμένη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται 3,4 μονάδες βάσης, στο 4,26%, ενώ του 5ετούς διατηρείται στο 3,45%, του 10ετούς ισπανικού κατά έξι μονάδες βάσης, στο 2,94%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού κατά επτά μονάδες βάσης, στο 4,09%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v