Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιμπάνε τα yields με επίκεντρο τον πληθωρισμό

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διατηρείται στο 4,15% και του 5ετούς υποχωρεί έξι μονάδες βάσης, στο 3,19%. Δύο μονάδες βάσης υψηλότερα και του 10ετούς ιταλικού, στο 3,84%.

Τσιμπάνε τα yields με επίκεντρο τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε στο 10% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάγνωση, από 10,6% τον Οκτώβριο και κάτω από τις προσδοκίες για 10,4%.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ του 5%.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας που θεωρείται σημείο αναφοράς για το μπλοκ, άλλαξε ελάχιστα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων και σημειώνοντας άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης (bps) στο 1,933%.

Η απόδοση υποχώρησε 8 bps την Τρίτη, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και την Ισπανία ήταν κάτω από τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναμένουν χαμηλότερη μέτρηση για την ευρωζώνης την Τετάρτη. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διατηρείται στο 4,15% και του 5ετούς υποχωρεί έξι μονάδες βάσης, στο 3,19%. Δύο μονάδες βάσης υψηλότερα και του 10ετούς ιταλικού, στο 3,84%.

Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά η δομική ένδειξη παραμένει υψηλή, τα στοιχεία της ευρωζώνης άφησαν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, δήλωσε ο Mauro Valle, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Generali Investments Partners.

«Δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση», είπε. «Το κλίμα (της αγοράς) είναι αρκετά ανάμεικτο αυτή τη στιγμή.»

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν φέτος καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τους επενδυτές να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις δημόσιου χρέους. Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας ξεκίνησε τη χρονιά με περίπου -0,2%, αλλά έφτασε σε υψηλό 11 ετών στο 2,532% τον Οκτώβριο.

Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι τα σημάδια πως ο πληθωρισμός υποχωρεί θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 bps τον Δεκέμβριο, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 bps.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v