Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλά δεκαετίας για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα της Ευρώπης

Οι αγορές συνεχίζουν να επανατοποθετούνται απέναντι στο πιο επίμονο πληθωρισμό και κατά συνέπεια στις περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Υψηλά δεκαετίας για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα της Ευρώπης

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της ευρωζώνης ξεκίνησαν την εβδομάδα γύρω από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να επανατοποθετούνται απέναντι στο πιο επίμονο πληθωρισμό και κατά συνέπεια στις περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Φεβρουαρίου για τον πληθωρισμό από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, αυτή την εβδομάδα μπορεί να αποδειχτούν κρίσιμα.

Η «ευαίσθητη» στον πληθωρισμό απόδοση των 2ετων ομολόγων της Γερμανίας ήταν νωρίτερα στο 3,003%, έχοντας ξεπεράσει το επίπεδο του 3% την Παρασκευή για πρώτη φορά από το 2008. Η απόδοση των αντίστοιχων τίτλων της Ιταλίας μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης (bps) στο 3,63%, έχοντας φτάσει στο 3,681% την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετους bund παραμένει σταθερή στο 2,53%. Έφτασε σε υψηλό 11 ετών 2,57% την περασμένη εβδομάδα. Το ελληνικό 10ετες βρίσκεται στο 4,34%, με οριακή μείωση. 

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις αναπτυγμένες αγορές σε όλο τον κόσμο αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο δύσκολο να μειωθεί, γεγονός που τροφοδοτεί προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Τα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή ήταν η τελευταία ένδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αποδεικνύεται ανθεκτική και ο πληθωρισμός είναι επίμονος απ' όσο αναμένονταν στην αρχή του χρόνου.

Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τα ομόλογα βραχύτερης λήξης και η απόδοση των γερμανικών 2ετων έχει αυξηθεί κατά 36 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ενώ των ιταλικών κατά 37 μονάδες βάσης. Η απόδοση των 2ετων τίτλων στις ΗΠΑ αυξήθηκε περίπου κατά 60 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.

Όσο για αυτήν την εβδομάδα, "με τις τρέχουσες ανησυχίες σχετικά με τις τιμές, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις του ευρωπαϊκού ΔΤΚ Φεβρουαρίου (Τρίτη στη Γαλλία, Τετάρτη σε Γερμανία Ιταλία) και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας που δημοσιεύονται όλη την εβδομάδα", δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Jim Reid σε ένα πρωινό email στους πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v