Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνουν οι αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Gabriel Makhlouf υποστήριξε ότι η ευρωζώνη θα χρειαζόταν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική, εάν τελικά υπάρξει σπιράλ αύξησης μισθών-τιμών.

Ανεβαίνουν οι αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης

Ανοδικά κινούνταν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, εν μέσω ανάμεικτων ενδείξεων από τα οικονομικά στοιχεία και τους αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

H απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, σημείο αναφοράς του μπλοκ, αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,27%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 1,5 μ.β. στο 2,64%.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Gabriel Makhlouf υποστήριξε ότι η ευρωζώνη θα χρειαζόταν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική, εάν τελικά υπάρξει σπιράλ αύξησης μισθών-τιμών. 

Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας άνοδο 4,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ θετικό τρίμηνο είχε ο PMI, με τις υπηρεσίες να σέρνουν τον χορό της ανοδικής επιχιερηματικής δραστηριότητας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας επιτέλους ψύχεται και θα μπορούσε να επιτρέψει στην Federal Reserve να χαλαρώσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η Loretta Mester της Fed είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα βρίσκεται ενώπιον περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων εν μέσω ενδείξεων ότι τα
πρόσφατα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα έχουν περιοριστεί.

 Αλλά την Τετάρτη οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δείχνουν να αυξάνονται πάλι, καθώς οι traders αξιολογούν την πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων της Fed.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά σχεδόν 1,3 μονάδες βάσης στο 3,349%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο μισής μονάδας στο 3,599%. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v