Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Ανοδική κίνηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Αντιστροφή κίνησης για τα κρατικά ομόλογα μετά την πτώση των αποδόσεων της περασμένης εβδομάδας. Μειώθηκε το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών.

Ευρωζώνη: Ανοδική κίνηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης ανέβηκαν μετά από μια απότομη πτώση την περασμένη εβδομάδα, ενώ το χάσμα μεταξύ του κόστους δανεισμού Ιταλίας και Γερμανίας μειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2022.

Η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας, ο δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, ανέβηκε 5 μονάδες βάσης στο 2,358%. Υποχώρησε 23 μ.β. την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο.

Αναλυτές είπαν ότι ορισμένοι παράγοντες πιθανότατα ώθησαν τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. «Η απασχόληση στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και η παύση (σ.σ. στην αύξηση επιτοκίων) της Fed είναι πιθανό να αμφισβητηθεί για όσο διάστημα ισχύει», δήλωσε ο Florian Ielpo, επικεφαλής μακροοικονομικής στη Lombard Odier Asset Management.

Η Ielpo είπε επίσης ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σήμερα -που οδηγείται από το νέο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για περαιτέρω μείωση της παραγωγής- ήταν μια υπενθύμιση ότι «η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει ακόμη». Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε τελευταία άνοδο περίπου 1,75 δολάρια το βαρέλι στα 77,90 δολάρια.

Η απόδοση του δεκαετούς έτους της Ιταλίας ήταν 7 μ.β. υψηλότερη στο 4,047% τη Δευτέρα.

Το χάσμα μεταξύ των 10ετών αποδόσεων της Ιταλίας και της Γερμανίας - το οποίο παρακολουθείται στενά ως ένδειξη επενδυτικού κλίματος προς τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης - μειώθηκε στις 160 μ.β, το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2022. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμούν ότι η μείωση του spread οφείλεται τόσο σε οικονομικούς, όσο και σε τεχνικούς παράγοντες.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έχει αναγκάσει τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες είναι συνήθως πιο επώδυνες για χώρες με υψηλότερο φορτίο χρέους.

Η οικονομία της Ιταλίας έχει επίσης καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο και οι προσφερόμενες αποδόσεις των ομολόγων της χώρας παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και ως εκ τούτου είναι ελκυστικές για τους επενδυτές.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, η οποία είναι ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια, σημείωσε άνοδο 4 μ.β. στο 2,88%, μετά από πτώση 13 μ.β. την προηγούμενη εβδομάδα.

Η τιμολόγηση στις αγορές παραγώγων έδειξε ότι οι έμποροι αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο, περίπου 3,75% αργότερα φέτος, από 3,25% σήμερα. Πολλοί επενδυτές αναμένουν αυξήσεις κατά 25 μ.β. αυτόν και τον επόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v