Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού τίτλου ενισχυόταν κατά 5 μ.β. στο 3,85%, ενώ υψηλότερα κατά 7 μ.β. κινείται και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 4,21%.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ενισχυόνταν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν μια σχετικά αδύναμη δημοπρασία του αμερικανικού Δημοσίου διάρκειας 30 ετών και την μικρή αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, ενισχυόταν κατά 5 μονάδες βάσης (μ.β.) στο 2,578%.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού τίτλου ενισχυόταν κατά 5 μ.β. στο 3,85%, ενώ υψηλότερα κατά 7 μ.β. κινείται και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 4,21%.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανόν να καλύψει τη διαφορά με τις ΗΠΑ», σχολίασε ο Lyn Graham-Taylor, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Rabobank. «Είδαμε μια μεγάλη κίνηση στο πίσω μέρος της ευρωπαϊκής
αγοράς να κλείνει στα ομόλογα, η οποία συνδέθηκε με αυτή τη δημοπρασία 30 ετών».

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου σημείωσε άνοδο 7 μ.β. την Πέμπτη και σημείωσε περαιτέρω άνοδο 2 μ.β. την Παρασκευή στο 4,099%.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε στο 3,2% τον Ιούλιο, από 3% τον Ιούνιο, αν και οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο στο 3,3%.

Αργότερα την Πέμπτη, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δημοπρασία 30ετούς ομολόγου, αντλώντας 23 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον Απρίλιο.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου της Γερμανίας, σημείωσε άνοδο 2 μ.β. στο 2,989%. 

Τόσο η Federal Reserve όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζουν, ή μπορεί να έχουν ήδη φτάσει, στο τέλος των κύκλων ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. 

Και οι δύο κεντρικές τράπεζες πρόκειται να καθορίσουν ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αφού τα αύξησαν κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο - η Fed σε εύρος από 5,25% έως 5,5% και η ΕΚΤ στο 3,75%.

Οι αγορές δίνουν πιθανότητα 40% η ΕΚΤ να αυξήσει ξανά τα επιτόκια κατά 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις τιμές στις αγορές παραγώγων, και 60% πιθανότητα να τα αφήσει αμετάβλητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v