Ενισχύονται σήμερα οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Σε χαμηλά πολλών μηνών διατηρούνται οι αποδόσεις. Στο 3,075% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Ενισχύονται σήμερα οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν άνοδο την Τρίτη, στην πρώτη διαπραγμάτευση του νέου έτους, αλλά παρέμεναν κοντά στα χαμηλά πολλών μηνών με τις αγορές να προεξοφλούν μείωση επιτοκίων κατά 160 μονάδες βάσης συνολικά φέτος.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 55 μονάδες βάσης το 2023, κυρίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 2014.

Οι διαπραγματευτές ομολόγων ανέφεραν μεγάλες κινήσεις εν μέσω χαμηλής ρευστότητας τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου με την απόδοσή του να υποχωρεί κάτω από το 2% πριν αντιστραφεί απότομα πάνω από αυτό το όριο.

Οι πραγματικές αποδόσεις έπεσαν σε αρνητικό έδαφος στα τέλη Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από τον Αύγουστο πριν αγγίξει το -0,075%, το χαμηλότερο επίπεδό τους από την 1η Ιουνίου. Τελευταία ήταν στο 0,051% την Τρίτη.

"Θεωρούμε τις αρνητικές πραγματικές αποδόσεις των 10 ετών γερμανικών ομολόγων φιλόδοξες με τις επιθετικές μειώσεις της ΕΚΤ να έχουν τιμολογηθεί", δήλωσε ο Hauke Siemssen, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Commerzbank.

Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου σημείωνε τελευταία άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,082%. Την περασμένη εβδομάδα, έφτασε στο 1,896%, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και ένα χρόνο.

Το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ της ΕΚΤ (ESTR) ήταν στο 2,28%, υποδηλώνοντας προσδοκίες για επιτόκιο κατάθεσης στο 2,38% μέχρι το τέλος του έτους και 162 μονάδες βάσης μειώσεων από 165 μονάδες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,76%. Την περασμένη εβδομάδα, έφτασε στο 3,468%, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2022.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν στις 166 μονάδες βάσης. Πρόσφατα έφτασε στο χαμηλό 6 μηνών στις 154,10 μονάδες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται οριακά στο 3,075%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v