Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Στο 1,96% η απόδοση του γερμανικού 10ετούς. Το 2ετές υποχώρησε λιγότερο από 1 μονάδα στο 2,445%. Πού κινούνται οι αποδόσεις των 10ετών για Ελλάδα και Ιταλία.

Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης κινούνται σταθεροποιητικά την Παρασκευή, αφού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από εννέα μήνες την προηγούμενη ημέρα.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, η οποία κινείται αντιστρόφως προς την τιμή, είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 1,96%. Υποχώρησε στο 1,94% την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας κινείται λίγο πάνω στο 3,56%, αφού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022 την Πέμπτη στο 3,55%.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο του δημοσίου καταγράφει μικρή υποχώρηση στην απόδοση κατά 1 μονάδα και κινείται στο 3,02%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς να βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη 2μηνιαία πτώση από το 2008.

Οι απότομες πτώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επέτρεψαν στους κεντρικούς τραπεζίτες να ζητήσουν χρόνο για αυξήσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να σκέφτονται πότε θα πέσουν τα επιτόκια και στοιχηματίζουν για περικοπές περίπου 150 μονάδων από την ΕΚΤ και τη Fed του χρόνου.

Ο παίκτες κοιτούν την κίνηση του δείκτη προσωπικών δαπανών κατανάλωσης των ΗΠΑ, που μετρά η Fed για τις τιμές, που μπορεί να επηρεάσουν τα πονταρίσματα για τα επιτόκια στις αγορές.

Τα ομόλογα βραχύτερης ημερομηνίας, τα οποία είναι ευαίσθητα στις προσδοκίες των επιτοκίων, παρουσίασαν ελάχιστη μεταβολή την Παρασκευή.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε λιγότερο από 1 μονάδα στο 2,445%, ακριβώς πάνω από το χαμηλό εννέα μηνών του 2,345% που έφθασε την Πέμπτη.

Το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν τελευταία στις 161 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε οριακά την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονταν για μια συντομότερη ημέρα διαπραγμάτευσης ενόψει των εορτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v