Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό έτους για την απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Οι επενδυτές ποντάρουν σε μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων το 2024, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη.

Χαμηλό έτους για την απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν από τις διακοπές και αύξησαν τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν απότομα το επόμενο έτος.

Η απόδοση 10 ετών μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης (μ.β.) στο 1,921%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας είναι 6 μ.β. χαμηλότερη στο 3,488%, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2022.

«Αυτό που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι προφανώς ότι η μείωση του πληθωρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το γεγονός ότι η αγορά τιμολογεί περισσότερες περικοπές», δήλωσε ο Εμμανουήλ Καρίμαλης, στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών επιτοκίων της UBS. 

Οι επενδυτές, σύμφωνα με τις αγορές παραγώγων, αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 165 μ.β. το επόμενο έτος, από το τρέχον υψηλό ρεκόρ του 4%. Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από την περασμένη εβδομάδα και πολύ υψηλότερο από τις περίπου 140 μ.β. στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο κος Καρίμαλης της UBS είπε ότι η αγορά μπορεί να κινείται πολύ γρήγορα δίνοντας περισσότερη από 70% πιθανότητα για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάρτιο, πιστεύοντας ότι ο Απρίλιος είναι πιο πιθανός.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του δεκαετούς της Ιταλίας και της Γερμανίας ήταν τελευταία στις 155 μονάδες βάσης, το μικρότερο χάσμα (spread) από τον Ιούνιο. 

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, η οποία είναι ευαίσθητη στις προσδοκίες των επιτοκίων, υποχώρησε κατά 1 bp στο 2,403%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

 Το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,94%, σημειώνοντας πτώση 2 μονάδων βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v