Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε τελευταία άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,179%.Υποχώρησε περίπου 80 μονάδες τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά έκτοτε ενισχύεται περίπου κατά 15 μονάδες μέσα στον Ιανουάριο.

Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων

Άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης την Τρίτη, μετά την πτώση της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές περιορίζουν τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων το 2024 και εν μέσω νέων ομολογιακών εκδώσεων. 

Οι αποδόσεις ενισχύονται εντός του 2024 μετά τη βουτιά του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου όταν υποχωρούσε ο πληθωρισμός και ο τόνος των κεντρικών τραπεζών γινόταν πιο ήπιος.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε τελευταία άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,179%. Υποχώρησε περίπου 80 μονάδες τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά έκτοτε ενισχύεται περίπου κατά 15 μονάδες μέσα στον Ιανουάριο.

Ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη SEB, είπε ότι δεν βλέπει ιδιαίτερο έναυσμα για την άνοδο των αποδόσεων την Τρίτη, αλλά οι προσδοκίες για τις μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ο κυρίαρχος μοχλός.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 7 μονάδων στο 3,872%. Αυτό ώθησε το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου ελαφρώς υψηλότερα στις 169 μονάδες, ακριβώς κάτω από το υψηλό τριών εβδομάδων της Δευτέρας, των 171 μονάδων.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παραμένει πρακτικά αμετάβλητη, στο 3,352%.

Στο μέτωπο των εκδόσεων, η Ιταλία πρόκειται να εκδώσει χρέος ύψους 12 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 30ετές ομόλογο ενώ το Βέλγιο 6 δισ. ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές της Commerzbank.

Οι επενδυτές συνέχισαν την Τρίτη να μετριάζουν τις προσδοκίες τους για το πότε θα έρθει η πρώτη μείωση των
επιτοκίων της ΕΚΤ. Η αγορά τιμολογεί πιθανότητα λίγο πάνω από 40% η πρώτη μείωση 25 μονάδων να έρθει τον Μάρτιο από 45% τη Δευτέρα και περίπου 70% στις 28 Δεκεμβρίου.

Προβλέπουν περίπου 140 μονάδες μείωσης φέτος, από περίπου 170 μονάδες στα τέλη Δεκεμβρίου. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι σήμερα στο 4%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v