Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην αγορά της Ευρωζώνης, με αυτές της Γερμανίας να δέχονται τις περισσότερες πιέσεις, με τους επενδυτές να περιορίζουν τα στοιχήματα για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να υπονοεί ότι ενδεχομένως η ΕΚΤ να κάνει μην προβεί σε μείωση στην επόμενη συνεδρίαση.
Οι χρηματαγορές τιμολογούνται σε μόλις 23 μονάδες βάσης για πρόσθετες μειώσεις έως τον Δεκέμβριο -οι λιγότερες εδώ και δύο εβδομάδες- σε σύγκριση με τις 32 μονάδες βάσης πριν από τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Τα κρατικά γερμανικά βραχυπρόθεσμα ομόλογα ήταν από τους τίτλους των οποίων οι αποδόσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή, με την απόδοση του διετούς να σημειώνει άνοδο έως και επτά μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,87%.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου έκλεισε με άνοδο 5 μονάδων βάσεως στο 3,29% και έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού bund που επίσης έκλεισε υψηλότερα κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,58%, το spread ανάμεσα στις δύο αποδόσεις διαμορφώθηκε στις 71 μονάδες βάσης.
Η μείωση του κόστους δανεισμού σήμερα ήταν ευρέως αναμενόμενη, θέτοντας στο επίκεντρο την όποια καθοδήγηση από τη Λαγκάρντ σχετικά με την επόμενη κίνηση.
«Προς το παρόν δεν βλέπουμε την ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις φέτος», δήλωσε ο Αλτάφ Κασάμ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας για την Ευρώπη της State Street Global Advisors. Όλες οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την δυναμική του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, πρόσθεσε, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής «να είναι απίθανο να δεσμευτούν εκ των προτέρων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».
Η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού για όγδοη φορά μέσα σε ένα χρόνο, οδηγώντας το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2%. Οι νέες τριμηνιαίες προβολές δείχνουν τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% το 2026, στο 1,6%, με την οικονομία να εκτιμάται ότι θα επεκταθεί λιγότερο από ό,τι πριν το επόμενο έτος. Παρόλα αυτά, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη υψηλότερα στο μέλλον.
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ, η αναφορά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη, ευνόησε το κλίμα για ανάληψη κινδύνου.
Οι χρηματαγορές τιμολογούνται περισσότερο του 50% ότι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια.
«Η στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει επιφυλακτική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ζαν, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Franklin Templeton. «Μια στάση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανή, καθώς η ΕΚΤ αξιολογεί τους εμπορικούς κινδύνους».