Πιέσεις διά χειρός Fed στη Wall Street

Πτώση 0,9% για Dow και S&P 500 στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα. Οι αρνητικές εκπλήξεις από εταιρικά αποτελέσματα και οικονομία. Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed, με αλλαγή ρητορικής που προβληματίζει.

Πτωτικά έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου για τη Wall Street με το βλέμμα των επενδυτών στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ .

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,94% στις 14.700 μονάδες. Ο Nasdaq είναι με απώλειες 0,88% στις 3.299 μονάδες και ο S&P 500 μειωμένος κατά 0,93% στις 1.582 μονάδες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η προσοχή των επενδυτών όμως, στάθηκε στη ρητορική που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Μπεν Μπερνάνκε, όπου υπήρξαν σαφείς αλλαγές από την προηγούμενη ανακοίνωση του Μαρτίου. Η Fed, αν και συνέδεσε την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά εργασίας, δεν έκανε λόγο για "πολύ υψηλή ανεργία" όπως είχε κάνει το Μάρτιο. Επίσης, ενώ το Μάρτιο είχε αρκεστεί να σημειώσει ότι η πολιτική της είναι "ευέλικτη", τώρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι είναι "έτοιμη να αυξήσει ή να μειώσει τις αγορές ομολόγων".

Νωρίτερα υπήρξε και η πρώτη απογοήτευση από τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 119.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Marketwatch – προέβλεπαν δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας. Χάμηλοτερα των προσδοκίων διαμορφώθηκε και ο δείκτης δραστηριοτήτων ISM για τον κλάδο μεταποίησης των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δείχνει επιβράδυνση του αμερικανικού κλάδου μεταποίησης καθώς διαμορφώθηκε στο 50,7 τον Απρίλιο από 51,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - έβλεπαν μικρότερη επιβράδυνση στο 50,9.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι Mastercard, Time Warner και Merck που ανακοίνωσαν αποτελέσματα τριμήνου απογοητεύοντας τις αγορές. Στον αντίποδα, κέρδη 4,4% καταγράφει η μετοχή της T-Mobile US. «Τα κέρδη σε γενικές γραμμές είναι καλά, αλλά τα έσοδα ήταν σίγουρα αδύναμα αυτό το τρίμηνο» εξηγεί ο Μπιλ Στόοουν, της PNC Wealth Management.

Από τις 342 εταιρίες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, το 68,7% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες αναφορικά με την κερδοφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters. Εξ αυτών όμως, το 52% δεν ικανοποίησε τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα έσοδα.

Ο ευρύτερος κλάδος των εμπορευμάτων δέχεται τις εντονότερες πιέσεις. Στον αντίποδα, ο κλάδος των βασικών καταναλωτικών αγαθών και οι τηλεπικοινωνίες κινούνται ανοδικά.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 17,64% στο 0,64 δολ. και το δικαίωμα της Coca Cola HBC σημείωνε απώλειες 2,75% στα 25,14 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v