Επέστρεψαν στα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι δείκτες Dow Jones και S&P. Οριακή πτώση για τον Nasdaq. Ανέκαμψε ο ενεργειακός κλάδος. Καλά τα στοιχεία απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών. Άνοδος 2,5% για την Alibaba. Άλμα 2,2% για το πετρέλαιο. Σε χαμηλό 4,5 ετών ο χρυσός.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες Dow Jones και S&P μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις με επιφυλακτικές διαθέσεις από τους επενδυτές.

Οι επενδυτές με τη σημερινή άνοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φαίνεται να επικροτούν τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές παρόλο που πλέον γίνεται δύσκολο το έργο της κυβέρνησης Ομπάμα καθώς οι Δημοκρατικοί έχασαν την πλειοψηφία και στη Γερουσία μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα θεωρείται φίλα προσκείμενο στους επιχειρηματίες.

Επιπλέον, η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τόνωσε τη ζήτηση για ενεργειακούς τίτλους στη Wall Street με τις μετοχές των Exxon Mobil και Chevron να ενισχύονται 0,5% και 1,4% αντίστοιχα. Το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο 2,2% στα 78,91 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα τα καλά στοιχεία απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ θεωρήθηκαν από τους επενδυτές θετικός οιωνός των κρίσιμων στοιχείων ανεργίας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Ειδικότερα οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 230.000 τον Οκτώβριο έναντι 220.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 17.484,53 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,57% στις 2.023,57 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,06% στις 4.620,72 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Time Warner –στήριξη κερδοφορίας από την ακριβότερη χρέωση καναλιών- ώθησε τη μετοχή σε άνοδο 3,4%.

Επιπλέον ο τίτλος της Alibaba ενισχύθηκε 2,5% μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου από τη Citigroup.

Στον αντίποδα ο τίτλος της TripAdvisor Inc. "βούλιαξε" 14% καθώς απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,56 δολ., σημειώνοντας άνοδο 4,1% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 1,6% στα 21,88 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο επανήλθε σε υψηλό επτά ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος καθώς η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 114,70 γεν. Παράλληλα το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα και σε σχέση με το ευρώ στο 1,2494 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,36%. Αντίστοιχα υψηλότερα κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων με το γερμανικό 10ετές να διαμορφώνεται στο 0,78% (+1μ.β.), το ιταλικό 10ετές στο 2,43% (+2μ.β.), το ισπανικό 10ετές στο 2,18% (αμετάβλητο).

Η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 2,1% στα 1.143 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v