ΕΚΤ και macro ωθούν την Wall Street

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινούνται Dow Jones και S&P 500 μετά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι που οδηγούν υψηλότερα τις ευρωαγορές και πιέζουν το ευρώ. Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο, οριακή πτώση για χρυσό.

Τα καλά στατιστικά για την αμερικανική οικονομία και η ομόφωνη δέσμευση των μελών της ΕΚΤ να χρησιμοποιηθούν «αντισυμβατικά μέτρα» αν χρειαστεί, που εμπνέει θετική ανατροπή στις ευρωαγορές, στηρίζουν σε άνοδο τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,2% στις 17.516 μονάδες, ο S&P 500 εμφανίζει κέρδη 0,07% στις 2.025 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,05% στις 4.623 μονάδες. 

Η Wall Street έκλεισε με κέρδη εχθές, και οι δείκτες S&P και Dow αναρριχήθηκαν σε νέα ρεκόρ, μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών που έδειξαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί επανακατέλαβαν την Γερουσία.

Σήμερα, από το στατιστικό μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρέμεινε κάτω από τους 300.000 στην αμερικανική αγορά εργασίας, επι όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι απολύσεις μειώνονται σταθερά και κινούνται σε πολυετή χαμηλά. Ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα, μειώθηκε κατά 2.250 στις 279.000 αιτήσεις, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στατιστικά στοιχεία, η παραγωγικότητα στην αμερικανική οικονομία κατά το γ΄ τρίμηνο αυξήθηκε 2%, περισσότερο απ'όσο αναμενόταν στις αγορές.

Θετική σε γενικές γραμμές είναι και η επίδραση από τις σημερινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων μεγάλων εισηγμένων, όπως η Whole Foods Markets +7%). Απώλειες στο άνοιγμα παρά τα ισχυρά αποτελέσματα από την Tesla Motors. 

Η Walt Disney, η Zynga και η King Digital Entertainment PLC περιλαμβάνονται επίσης στις μεγάλες εισηγμένες που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου.

Το επίκεντρο πάντως της σημερινής συνεδρίασης είναι η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και ειδικά τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης «δεσμεύονται ομόφωνα» να προχωρήσουν σε αντισυμβατικά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και της οικονομίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «γύρισαν» σε θετικά πρόσημα, μετά τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη.

Αναμένονται και ομιλίες στελεχών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, μεταξύ των οποίων ο Charles Evans.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο Nikkei στο Τόκιο εμφάνισε διόρθωση 0,9% μετά την άνοδο 10% των τελευταίων 5 συνεδριάσεων.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει για μια ακόμη μέρα η τιμή του πετρελαίου, χάνοντας 1 δολάριο ή 1,4% στα 77,5 δολάρια το βαρέλι. Ελαφρώς χαμηλότερα τα συμβόλαια του χρυσού, στα 1.145 δολάρια την ουγκιά. 

Το ευρώ υποχωρεί σε νέα χαμηλά 26 μηνών έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,2409 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v