Πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων για τον S&P

Απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να χάνει 130 μονάδες. Προβλημάτισε η νέα «κατρακύλα» του πετρελαίου που έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Κέρδη κατέγραψε ο χρυσός. Πτώση για το ευρώ.

Κακό ξεκίνημα έτους για την Wall Street που μετρά ήδη την δεύτερη διαδοχική ημέρα απωλειών για το 2015 και το μακροβιότερο πτωτικό σερί των τελευταίων 13 μηνών για τον S&P που έκλεισε την πέμπτη διαδοχική αρνητική συνεδρίαση. Ο δείκτης έχει χάσει συνολικά 4% από το υψηλό της 29ης Δεκεμβρίου.

Η αδιάκοπη "ελεύθερη πτώση" στην τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 48 δολάρια επηρέασε αρνητικά τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης καθώς και τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, ενώ σε συνδυασμό με τα χειρότερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία διαμόρφωσε αρνητικό κλίμα στις αγορές περιορίζοντας την διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,74% (130 μονάδες) τερματίζοντας στις 17.372 μονάδες, ο S&P έκλεισε με πτώση 0,87% καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρήσει τις 2.000 μονάδες (στις 2.003 μονάδες), ενώ ο Nasdaq σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 1,28% κλείνοντας στις 4.593 μονάδες.

Το συμβόλαιο αργού τύπου WTI υποχώρησε σήμερα 4,2% «τερματίζοντας» στα 47,93 δολάρια/βαρέλι, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Το brent κατέγραψε ημερήσια πτώση 3,8% στα 51,1 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο συμβόλαια αργού έχουν καταγράψει απώλειες στις 6 από τις 7 προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ την Δευτέρα σημείωσαν βουτιά άνω του 5%.

Το διεθνές περιβάλλον ευνοεί τις «αρκούδες» στην αγορά πετρελαίου και οι πιθανοί αγοραστές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς. Μερίδα εξ αυτών δεν αποκλείει το Brent να δει επίπεδα κάτω από τα 51 δολάρια την τρέχουσα εβδομάδα.

Αναλυτές διεθνών οίκων εξηγούν πως πολλοί επενδυτές «έχουν καταστεί νευρικοί» μετά το ράλι που σημείωσε η Wall το τελευταίο χρονικό διάστημα και προβλέπουν υψηλή μεταβλητότητα. Εκτιμούν ωστόσο ότι τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία θα παράσχουν και πάλι στήριξη στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Σε ό,τι αφορά τα macro ανακοινώθηκαν ο δείκτης ISM για τις υπηρεσίες αλλά και οι βιομηχανικές παραγγελίες. Οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών υποχώρησαν 0,7% το Νοέμβριο, ευθυγραμμιζόμενες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα ο δείκτης υπηρεσιών ISΜ υποχώρησε στις 56,2 μονάδες το Δεκέμβριο από 59,3 το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι μετρήσεις άνω του 50 υποδηλώνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Από το μέτωπο των εταιριών, με κέρδη της τάξεως του 1,01% έκλεισε η Verizon, η οποία φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για ένα joint Venture με την AOL. Ισχυρά κέρδη 3,93% για την Merck, ενώ σε θετικό έδαφος και η Coach, με την εισηγμένη να προχωρά σε εξαγορά εταιρίας κατασκευής πολυτελών υποδημάτων.

Κέρδη για τρίτη διαδοχική ημέρα σημείωσε ο χρυσός που επωφελήθηκε από την αναζωπύρωση των ανησυχιών στις αγορές και την απομάκρυνση των επενδυτών από τις μετοχές. Η τιμή του αυξήθηκε 1,3% στα 1.219 δολάρια/ουγκιά.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες το ευρώ υποχώρησε τόσο έναντι του δολαρίου (στα $1,18) όσο και σε σχέση με το γεν. 

Σημειώνεται πως λίγο πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση της τάξεως του 5%, στα 1,58 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v