Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση μετ' εμποδίων στη Wall Street

"Βουτιά» 262 μονάδων για τον Dow Jones σε μια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε μετά από τετράωρη διακοπή λόγω τεχνικού προβλήματος. Το sell off στην Κίνα και οι ελληνικές εξελίξεις προβλημάτισαν τους επενδυτές. Νέα πτώση για το πετρέλαιο κάτω από τα 52 δολ. Ενισχύθηκε το ευρώ.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών σταμάτησε για σχεδόν τέσσερις ώρες λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η διακοπή αυτή που σίγουρα κόστισε στο prestige του αμερικανικού χρηματιστηρίου, δεν κατάφερε να τονώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών με συνέπεια οι δείκτες να κλείσουν με απώλειες άνω του 1,5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τις ρευστοποιήσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο προκάλεσαν περισσότερο οι εξελίξεις στην Κίνα και λιγότερο οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τo σχεδόν καθημερινό «sell off» στις κινεζικές μετοχές με ημερήσιους όγκους απωλειών που ξεπερνούν κατά πολύ το ΑΕΠ της Ελλάδας επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες μιας πιθανής παγκόσμιας ύφεσης.

Σημειώνεται ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης Shanghai Composite «βούλιαξε» σήμερα 6% ενώ πάνω από το 40% των κινεζικών μετοχών έχουν παύσει τη διαπραγμάτευσή τους.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει το ελληνικό ζήτημα μετά το τελεσίγραφο που έθεσαν οι Ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση για να καταθέσει λεπτομερή πρόταση μεταρρυθμίσεων έως την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί.

Άλλωστε το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε και τη Fed καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας οι φόβοι για την Ελλάδα μετρίασαν την αισιοδοξία των τραπεζιτών για την εγχώρια οικονομία. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,47% στις 17.515 μονάδες (βουτιά 262 μονάδων), ο S&P σημείωσε πτώση 1,65% στις 2.047 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,75% στις 4.910 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των σημερινών απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος με αφορμή την νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 52 δολ. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 1,5% και 1% αντίστοιχα.

Επιπλέον ο τίτλος της Alcoa κινήθηκε χαμηλότερα 5,2% εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β' τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης. Τελικά η Alcoa ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν στα 140 εκατ. δολάρια έναντι 138 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στο δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (-2,5%), General Electric (-2,3%) και American Express (-2,1%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,89 σεντς, με πτώση 6,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η προοπτική μιας οριστικής λύσης στο ελληνικό χρέος οδήγησε σε άνοδο 0,4% το ευρώ στο 1,1053 δολ.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα καθώς υποχώρησε 1,2% στα 121,52 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1% στα 51,83 δολάρια ανά βαρέλι λόγω της απροσδόκητης αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η τιμή του μαύρου χρυσού είχε καταγράψει «βουτιά» 7,7%. Παράλληλα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.159 δολ./oz.

Παράλληλα στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,21% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,67%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v