Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 211 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street εξαιτίας τις υποτίμησης του κινεζικού γουάν. Απώλειες 5% για τη μετοχή της Apple. Σε χαμηλό έξι ετών η τιμή του πετρελαίου, κάτω από τα 43 δολ. Τέταρτη ημέρα ανόδου για τον χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street από την υποτίμηση του κινεζικού γουάν και τη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό έξι ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος κατά 1,9%- η μεγαλύτερη υποτίμηση των τελευταίων δύο δεκαετιών- μετά την αισθητή μείωση στις εξαγωγές τον Ιούλιο καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές, το γουάν είχε γίνει «ακριβό» σε σχέση με τα υπόλοιπα ασιατικά νομίσματα.

Όπως επισημαίνει ο Tom Wright, επικεφαλής της JMP Securities, «Κινητήρια δύναμη στη χρηματιστηριακή αγορά παραμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία, τούτη τη φορά… της Κίνας. Ξοδέψαμε πολύτιμο χρόνο υπό το φόβο της Ελλάδας αλλά η Κίνα έχει πολύ μεγαλύτερη οικονομία και αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία. Η σημερινή υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος προκαλεί σοβαρές ανησυχίες».

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος στο αμερικανικό χρηματιστήριο και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό έξι ετών. Συγκεκριμένα το πετρέλαιο «βούλιαξε» 4,6% στα 42,91 δολάρια ανά βαρέλι καθώς ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι παραγωγή του προηγούμενου μήνα αυξήθηκε σε υψηλό τριών ετών.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,20% στις 17.403,54 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,95% στις 2.084,26 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,27% στις 5.036,79 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, αισθητά υποχώρησαν οι μετοχές εταιρειών που εξάγουν στην Κίνα. Ενδεικτικά οι τίτλοι των General Motors και Tiffany & Co κινήθηκαν χαμηλότερα άνω του 2%. Αντίστοιχα η μετοχή της Apple κατέγραψε πτώση 5%.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον ενεργειακό κλάδο μετά τη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 43 δολ. Οι πετρελαϊκές Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 0,1% και 0,7% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,86 σεντς, με άνοδο 2,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά την απροσδόκητη υποτίμηση του κινεζικού γουάν, καταγράφοντας άνοδο 0,5% στο 1,1069 δολ. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,0961 έως 1,1090 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,14% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 0,59%. Αντίστοιχα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,78% και του ισπανικού 10ετούς κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,82%.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για τέταρτη διαδοχική ημέρα. Συγκεκριμένα σήμερα ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά 0,4% στα 1.108 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v