Ρευστοποιήσεις στη Wall Street μετά τη Fed

«Βουτιά» 223 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones καθώς η Fed ανησύχησε τους επενδυτές. Πτώση άνω του 2% για τον Nasdaq. Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα των Apple (-6,6%) και Boeing (-9%). Άνοδος 2,7% για το πετρέλαιο, πάνω από τα 32 δολ. Χαμηλότερα το δολάριο.

Βαριές απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς τα συμπεράσματα της Fed για την αμερικανική οικονομία προβλημάτισαν έντονα  τους επενδυτές.

Ειδικότερα, η Fed παραδέχθηκε ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με τον Δεκέμβριο και ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον απίθανο να πιάσει σύντομα τον στόχο του 2%. Επιπλέον οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι δε θα βιαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια.

Νωρίτερα (πριν την Fed), ο αντιπρόεδρος της Federal Investors, Don Ellenberger σημείωνε: «Οι επενδυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και ζητούν διαβεβαίωση από τους Τραπεζίτες ότι δε θα προχωρήσουν σύντομα σε οποιαδήποτε μεταβολή. Ωστόσο οι Τραπεζίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις διατυπώσεις τους ώστε να μην εμφανιστούν υπερβολικά απαισιόδοξοι και τρομάξουν τους επενδυτές.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Apple (-6,6%) και Boeing (-9%). Ειδικότερα, ο τεχνολογικός κολοσσός μπορεί να ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ στα 18,4 δισ. δολάρια, ωστόσο στην επενδυτική ψυχολογία επικράτησε η είδηση των μειωμένων πωλήσεων iPhones και της υποβάθμισης των προβλέψεων εσόδων στο επόμενο τρίμηνο. Αντίστοιχα, η διοίκηση της Boeing υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το 2016, γνωστοποιώντας ότι θα παραδώσει 745 αεροπλάνα εντός του έτους έναντι 762 το 2015.

Παράλληλα, στους ρυθμούς των διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου κινήθηκε για άλλη μια συνεδρίαση η Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και S&P να γυρίζουν ανοδικά μόλις ο μαύρος χρυσός σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 32 δολ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, την «εκτόξευση» του πετρελαίου έως τα 32,84 δολ. (υψηλό ημέρας), προκάλεσαν οι πληροφορίες-δημοσιεύματα για επικείμενες συνομιλίες Ρωσίας - ΟΠΕΚ με στόχο τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Τελικά ο μαύρος χρυσός σημείωσε άνοδο 2,7% στα 32,30 δολάρια ανά βαρέλι, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες ωστόσο να γυρίζουν στο κόκκινο λόγω των συμπερασμάτων της Fed.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,38% ή 223 μονάδων στις 15.944, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,08% στις 1.883 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,18% στις 4.468 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+1,7%) και Johnson & Johnson (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από τις Boeing, Apple) κατέγραψαν οι DuPont (-3,6%) και Nike (-2,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0886 δολ. από 1,0870 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.115 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 2%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v