Fed: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια

Τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο outlook των ΗΠΑ παρακολουθούν οι αξιωματούχοι της Fed. Συνεχίζουν να αναμένουν σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Προσωρινές οι πιέσεις στον πληθωρισμό από τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια. Bελτιώνεται η αγορά εργασίας.

Fed: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,25 με 0,5%, σημειώνοντας πως παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και εκφράζοντας μια πιο επιφυλακτική στάση για τις προοπτικές της οικονομίας. 

Στην ανακοίνωση «η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί» σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση το Δεκέμβριο και ότι ο πληθωρισμός δεν θα κινηθεί γρήγορα προς το στόχο του 2%. 

Η απόφαση της Fed ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές και τις αγορές, μετά από την βουτιά στις αμερικάνικες μετοχές και τις ανησυχίες ότι μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικνομίας μπορεί να αποτελέσει βαρίδι στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ. 

«Η επιτροπή παρακολουθεί στενά τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις  και αξιολογεί τον αντίκτυπο τους για την αγορά απασχόλησης και τον πληθωρισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Fed αφαίρεσε την αναφορά που έκανε στην προηγούμενη ανακοίνωση ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας είναι ισορροπημένοι. Αντίθετα, τονίζει πως η κεντρική τράπεζα εξετάζει πως η παγκόσμια οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να επηρεάσουν το outllok.

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής δεν αναθεώρησαν την πρόβλεψη για την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Σημειώνουν ωστόσο πως αναμένουν ότι οι οικονομικές συνθήκες θα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπουν μόνο σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια»

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Fed αναμένει ότι οι καθοδικές πιέσεις από τις χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια και στις εισαγωγές θα αποδειχθούν προσωρινές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v