Πάνω από τις 16.000 μονάδες ο Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Άνοδος 125 μονάδων για τον Dow Jones. Στο επίκεντρο ο ενεργειακός κλάδος. «Άλμα» 15,5% για τη μετοχή του Facebook. Υψηλότερα 2,9% η τιμή του πετρελαίου, πάνω από τα 33 δολ. το βαρέλι.

Η νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου, το «άλμα» της μετοχής του Facebook και τα καλά στοιχεία απασχόλησης οδήγησαν τελικά σε κέρδη τη Wall Street κόντρα στις απογοητευτικές παραγγελίες διαρκών αγαθών και στον αρνητικό αντίχτυπο της χθεσινής ανακοίνωση της Fed.

Ειδικότερα, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στήριξε η «εκτόξευση» της τιμής του πετρελαίου έως τα 34,82 δολ. (υψηλό ημέρας) μετά από δημοσιεύματα ότι Ρωσία και ΟΠΕΚ είναι κοντά σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής αργού. Ωστόσο, αργότερα ο ΟΠΕΚ διέψευσε τις πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση με τη Ρωσία. Τελικά ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,9% στα 33,22 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την αισθητή μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 16.000 στις 278.000.

Στον αντίποδα προβλημάτισαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «η πτώση 5,1% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Δεκέμβριο αποτελεί προάγγελος επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ».

Επιπλέον αρνητικός παραμένει ο αντίχτυπος από τη χθεσινή ανακοίνωση της Fed, όπου μεταξύ άλλων άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τα επιτόκια, παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στη Wall Street, σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,78% ή 125 μονάδων στις 16.069, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,53% στις 1.893 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,87% στις 4.4507 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου για τον Nasdaq ήταν η μετοχή του Facebook (+15,5%) καθώς τα καθαρά κέρδη και έσοδα του δ' τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Υψηλότερα κινήθηκε και ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 3,2% και 2,3% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,0962 δολ. από 1,0894 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.116 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,99%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v