Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apple και επιτόκια προβλημάτισαν τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο παρά τα καλά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στο επίκεντρο η πιθανή αύξηση των επιτοκίων, το πρόστιμο της Apple και η πτώση του πετρελαίου. Σε χαμηλό δύο μηνών ο χρυσός. Σε ανοδική τροχιά παραμένει το δολάριο μετά τη Yellen.

Μικρή πτώση κατέγραψε η Wall Street εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων απασχόλησης του Αυγούστου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer ανέφερε πως είναι αδύνατον κάποιος να πει «αν η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα είναι μία και τελική».

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam, «αν τα στοιχεία απασχόλησης είναι ισχυρά τον Αύγουστο τότε η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα ανοίξει ζήτημα αύξησης των επιτοκίων είτε η αγορά θέλει να το αποδεχτεί είτε όχι. Ωστόσο αν τα στοιχεία απασχόλησης είναι αδύναμα τότε επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν».

Στο μεταξύ, οι αναλυτές επισημαίνουν το κακό προηγούμενο του Dow Jones τον μήνα Σεπτέμβριο καθώς από τα τέλη του 1890 ο δείκτης χάνει κατά μέσο όρο 1,1% ενώ αντίθετα τους υπόλοιπους μήνες κερδίζει κατά μέσο όρο 0,8%.

Παράλληλα, καλά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο ανήλθε στις 101,3 μονάδες από 97,3 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου αν και οι επενδυτές προσδοκούν σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο μαύρος χρυσός υποχώρησε αισθητά εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου που προκάλεσε η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Σήμερα το πετρέλαιο σημείωσε πτώση σε χαμηλό δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα κατά 1,3% στα 46,35 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Apple υποχώρησε 0,8% μετά το πρόστιμο μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ διέταξαν την Ιρλανδία να ανακτήσει έως και 13 δισ. ευρώ από την Apple λόγω παράνομων φοροαπαλλαγών, τονίζοντας πως η φορολογική συμφωνία που έκλεισε η εταιρεία με την Ιρλανδία ουσιαστικά περιορίζει τον εταιρικό φόρο επί των ευρωπαϊκών κερδών μεταξύ 0,005% ως 1%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 18.454 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,2% στις 2.176 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,18% στις 5.222 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+1,9%) και JP Morgan (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,7%) και Nike (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ, τούτη τη φορά κατά 0,5% στο 1,1141 από 1,1191 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.316 δολ./oz και στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης στο 1,57%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v