Τρίτη ημέρα πτώσης για τη Wall Street

Παρέδωσε τα αρχικά της κέρδη η Wall Street μετά τις δηλώσεις υψηλόβαθμου τραπεζίτη o οποίος υπογράμμισε ότι η FED θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει πληθωριστικές πιέσεις. Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο. Άνοδος για Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Παρέδωσε τα αρχικά της κέρδη η Wall Street μετά τις δηλώσεις υψηλόβαθμου τραπεζίτη o οποίος υπογράμμισε ότι η FED θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει πληθωριστικές πιέσεις. Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο. Άνοδος για Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Τα θετικά νέα από την οικονομία και τη Walt Disney δημιούργησαν ανοδικές τάσεις στην αμερικανική αγορά και κράτησαν τους δείκτες στο ”πράσινο” κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ωστόσο οι πωλητές επανήλθαν δυναμικά και επιδόθηκαν σε νέο ”μπαράζ” ρευστοποιήσεων μετά τις δηλώσεις του προέδρου της τράπεζας της Philadelphia, Ch. Plosser.

O ίδιος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ο πληθωρισμός να παραμείνει σταθερός, τονίζοντας ότι αγνοώντας τον παράγοντα της σταθερότητας των τιμών υπονομεύεται η οικονομική ανάπτυξη μακροχρόνια.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού τραπεζίτη ερμηνεύτηκαν ως αντίθεση στην επιθετική μείωση των επιτοκίων από τη FED, εξηγούν αναλυτές της αγοράς.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις ο δείκτης παραγωγικότητας του δ΄ τριμήνου ενισχύθηκε κατά 1,8%, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,5%. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε ”τρέξει” με ρυθμό 6,3%. Στο μεταξύ ο δείκτης κόστους εργασίας κατέγραψε άνοδο 2,1% με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδο 3,5%.

Κέρδη που ξεπέρασαν το 5% σημείωσε η Walt Disney της οποίας τα αποτελέσματα εξέπληξαν ευχάριστα τους αναλυτές. Πτώση για τις μετοχές των Rio Tinto και BHP Billiton με την πρώτη να απορρίπτει εκ νέου την αναθεωρημένη πρόταση εξαγοράς της τελευταίας.

Απώλειες άνω του 1% για την Yahoo! καθώς ο CEO της εταιρίας υπογράμμιζε ότι η πρόταση εξαγοράς της Microsoft εξετάζεται ακόμα.

Στο μεταξύ η τιμή του αργού σημείωσε ημερήσια πτώση 1,55%, διαμορφούμενη στα 87,04 δολάρια, ενώ έφθασε να υποχωρεί έως τα 86,66 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν το κλείσιμο στο NYSE είχαν αλλάξει χέρια περί τα 1 δισ. κομμάτια με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων να κυμαίνεται στο περίπου 1 προς 1, ενώ στο Nasdaq οι συναλλαγές υπερέβησαν τα 1,4 δισ. μετοχές. Οι υψηλότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των iShares, Citigroup και Washington Mutual στο NYSE, ενώ στο Nasdaq οι περισσότερες συναλλαγές έλαβαν χώρα στις μετοχές των Powershares, Μicrosoft και Cisco.

Στο Dow 30 την ισχυρότερη άνοδο σημείωσε η Caterpillar και τις μεγαλύτερες απώλειες οι General Motors και Hewlett – Packard.

O Dow Jones διαμορφώθηκε στις 12.200 μονάδες με πτώση 0,53%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,33%, στις 2.278 μονάδες. Πτώση 0,76% για τον S&P 500, στις 1.326 μονάδες.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 2,14%, στα 15,54 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε κέρδη 0,57%, στα 12,39 δολάρια. Κέρδη 2,7% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 42,76 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,13%, στις 5.875 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,83%, στις 4.816 μονάδες. Κέρδη 1,225 για τον DAX 30, στις 6.847 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v