Επιτόκια και Brexit δίχασαν τη Wall Street

Τέταρτη σερί άνοδος για τον Nasdaq. Πτώση 42 μονάδων για τον Dow Jones. Στο επίκεντρο το Brexit και τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Σε υψηλό τριών εβδομάδων η τιμή του πετρελαίου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Επιτόκια και Brexit δίχασαν τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street στον απόηχο της έναρξης του Brexit.

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Charles Schwab, Randy Frederick, «δεν νομίζω ότι η αγορά βλέπει το Brexit σαν κάτι θετικό ή αρνητικό, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Επίσης θεωρώ ότι η αγορά περίμενε την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από πέρυσι, οπότε δεν προκάλεσε σε κανέναν έκπληξη».

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια.

Νωρίτερα ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σικάγο, Charles Evans σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη τάχθηκε υπέρ για μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2017 ενώ για το 2018 προέβλεψε ότι θα χρειαστούν τρεις αυξήσεις επιτοκίων αν τα οικονομικά θεμελιώδη παραμείνουν ισχυρά. Και συμπλήρωσε: «Αναμένω η νομισματική παρακολούθηση στις ΗΠΑ να εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα βαρετό σπορ τα επόμενα δύο χρόνια».

Αργότερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Βοστόνης, Eric Rosengren υποστήριξε ότι σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση της Fed θα πρέπει να υπάρχει και μία αύξηση επιτοκίων και συγκεκριμένα, συνολικά τέσσερις αυξήσεις εντός του 2017.

Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά παρέμεινε η τιμή του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική μέρα στον απόηχο των προβλημάτων παραγωγής αργού στη Λιβύη και της προοπτικής επέκτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής και στο β’ εξάμηνο από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Ώθηση στην τιμή του πετρελαίου έδωσε και η μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης στα αποθέματα στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,4% στα 49,51 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, υψηλότερα κινήθηκε το δολάριο τόσο έναντι του ευρώ όσο και της στερλίνας μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από τη Μεγάλη Βρετανία και την προοπτική για δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017 στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,5% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0761 από 1,0814 την προηγούμενη μέρα ενώ έναντι της στερλίνας Αντίστοιχα, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% και έναντι της στερλίνας στο 1,2436.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,2% ή 42 μονάδων στις 20.659, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 2.361 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 5.897 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+0,7%) και Pfizer (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-1,1%) και Travelers (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική μέρα τούτη τη φορά κατά 0,2% στα 1.256 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,38%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v