Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτο ρεκόρ για τον Dow Jones- Άνοδος 2,6% τον Ιούλιο

Με το βλέμμα στις 22.000 μονάδες τερμάτισε τον Ιούλιο ο βιομηχανικός δείκτης.Μηνιαίο «άλμα» 3,4% για τον Nasdaq. Πάνω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Οριακή πτώση για τον χρυσό.

Τέταρτο ρεκόρ για τον Dow Jones- Άνοδος 2,6% τον Ιούλιο

Προς τις 22.000 μονάδες οδεύει ο Dow Jones σημειώνοντας τέταρτο σερί ιστορικό υψηλό.

Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 21.891 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,07% στις 2.470 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 6.348 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν ισχυρή άνοδο τον Ιούλιο καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,6%, ο S&P 2% και ο Nasdaq 3,4%. Αυτός ήταν ο δεύτερος καλύτερος μήνας του έτους για τους Dow Jones και S&P.

Αναφορικά με τη συνέχεια στη Wall Street, ο επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Baird, Bruce Bittles προειδοποίησε: «Οι αγορές εισέρχονται σε μια ιστορικά αδύναμη περίοδο που όμως θα συνοδεύεται από την αυξημένη αισιοδοξία των επενδυτών. Ιστορικά η περίοδος από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο είναι δύσκολη για τις μετοχές και οι διορθώσεις είναι συχνές στο χρηματιστήριο».

Στο εταιρικό μέτωπο, κέρδη έναντι ζημιών ανακοίνωσε η Loews στο β’ τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 231 εκατ. δολάρια ή 69 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημιών 65 εκατ. ή 19 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 3,36 δισ. δολάρια από 3,31 δισ. πέρυσι.

Τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν χαρίσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις στους επενδυτές. Σύμφωνα με την FactSet, to 73% των εισηγμένων στον S&P έχουν ανακοινώσει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.

Στον αντίποδα, προβληματίζει η νέα επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ- Βόρειας Κορέας μετά τη βαλλιστική δοκιμή της Πιογιάνγκ την Παρασκευή και την απάντηση της Ουάσινγκτον με υπερπτήση βομβαρδιστικών πάνω από τη Κορεατική χερσόνησο.

Στο μεταξύ, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολ. κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού και βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, την απόφαση για μείωση των εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία και των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας. Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 50,17 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, τον Ιούλιο ο μαύρος χρυσός «εκτοξεύτηκε» 8,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» σε χαμηλό 31 μηνών (Ιανουάριος 2015) έναντι του ευρώ σημειώνοντας πτώση 0,7% στο 1,1832 από 1,1751 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 2,5% τον Ιούνιο, αν και σήμερα κινήθηκε χαμηλότερα στα 1.273 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,28%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v