Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι για τη Wall Street οι γεωπολιτικές εντάσεις

Απώλειες στην αμερικανική αγορά προκάλεσε η αναζωπύρωση της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας. Αλμα για το χρυσό, κέρδη για το πετρέλαιο. Σταθεροποιητικά το δολάριο έναντι του ευρώ.

Βαρίδι για τη Wall Street οι γεωπολιτικές εντάσεις

Με μικρή πτώση έκλεισε η Wall Street καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες με αφορμή τη νέα κόντρα ΗΠΑ-Βορείου Κορέας προβλημάτισαν τους επενδυτές. Επιπροσθέτως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν εταιρείες δεν ικανοποίησαν την αγορά.

Αναλυτές τονίζουν ότι η βασική αιτία που η Wall Street υποχώρησε χθες και σήμερα είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις. Συμπληρώνουν ωστόσο ότι ο Dow είχε καταγράψει ένα σερί δέκα ανοδικών συνεδριάσεων, οπότε μια διόρθωση ήταν αναμενόμενη.

Aπό το Dow 30 κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι μετοχές των Αpple, Chevron, General Electric. Aντίθετα απώλειες σημείωσαν IBM, Goldman Sachs, Verizon, Visa.

Πτώση υψηλότερη του 4% για τη Disney στον απόηχο των αποτελεσμάτων της εταιρείας και της ανακοίνωσης ότι διακόπτει τη συμφωνία διανομής με το Netflix.

Στις ειδήσεις γύρω από την οικονομία, τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν τον Ιούνιο περισσότερο από ότι είχε μετρηθεί αρχικά, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι μηνών.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα χονδρικής ενισχύθηκαν κατά 0,7%, μετά από άνοδο 0,6% το Μάιο. Τα αποθέματα στην αγορά των αυτοκινήτων ενισχύθηκαν κατά 1,4%, μετά από άνοδο 0,6% τον Μάιο.

Παράλληλα η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αλλά παραμένει χαμηλότερα από τους ιστορικούς μέσους όρους. Ειδικότερα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγουν ανά ώρα οι Αμερικανοί εργαζόμενοι αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το πρώτο τρίμηνο η παραγωγικότητα είχε αυξηθεί κατά 0,1%.

Το μοναδιαίο κόστος εργασίας κινήθηκε 0,6% υψηλότερα το δεύτερο τρίμηνο, έναντι ανόδου 5,4% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Εν τω μεταξύ ο χρυσός σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα μέσα Μαϊου, καθώς η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ έστρεψε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου πραγματοποίησε άλμα 1,3% στα 1.279 δολάρια ανά ουγκιά. Το ασήμι κινήθηκε 2,9% υψηλότερα στα 16,86 δολάρια ανά ουγκιά.

Υψηλότερα κινήθηκε και το αργό πετρέλαιο, λαμβάνοντας ώθηση από την πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού ενισχύθηκε 0,8% στα 49,56 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες το δολάριο κινήθηκε σταθεροποιητικά έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία τους στα επίπεδα του 1,17.

Ο Dow Jones oλοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 22.048 μονάδες με πτώση 0,17%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,28%, στις 6.352 μονάδες. Απώλειες 0,04% για τον S&P, που έκλεισε στις 2.474 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v