Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street στην επέτειο της εκλογής Τραμπ

Με συγκρατημένη άνοδο αλλά και τριπλό ρεκόρ «γιόρτασε» η Wall Street τον πρώτο χρόνο Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός. Κάτω από τα 57 δολ. το πετρέλαιο (WTI). Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street στην επέτειο της εκλογής Τραμπ

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στην επέτειο ενός έτους από την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι από τις αμερικανικές εκλογές και μετά, οι τρεις βασικοί δείκτες στη Wall Street έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 20% εξαιτίας της υπόσχεσης Τραμπ για παροχή ρευστότητας στην αγορά και μείωση της φορολογίας.

Ενδεικτικά, ο Dow Jones έχει ενισχυθεί 28,5% από τις 8 Νοεμβρίου του 2016. Αυτή είναι η καλύτερη μετεκλογική επίδοση από το 1945, όταν ο βιομηχανικός δείκτης είχε κερδίσει 29,83%, ένα χρόνο μετά την εκλογή Ρούσβελτ.

Στο μεταξύ, προβλημάτισε τους επενδυτές, δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο, οι επικεφαλής των ρεπουμπλικανών σε Κογκρέσο και Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζουν το ενδεχόμενο η φορολογική μεταρρύθμιση να καθυστερήσει για περίπου ένα χρόνο προκειμένου το νομοσχέδιο να προσαρμοστεί στους κανόνες της Γερουσίας.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, κατώτερα των αναμενόμενων κέρδη και έσοδα ανακοίνωσε για το γ΄τρίμηνο η εταιρεία Wendy’s. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 9 σεντς και τα έσοδα στα 308 εκατ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα12 σεντς και έσοδα στα 310,3 εκατ.

Εκτός ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την 12ήμερη περιοδεία του στην Ασία. Χθες από τη Νότια Κορέα ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το καθεστώς της Πιονγιανγκ να μην υποτιμά και να μην δοκιμάζει τις ΗΠΑ. Σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην Κίνα.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική μέρα μετά τη «βουτιά» στις εισαγωγές αργού από την Κίνα τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι 9 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του 2016. Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός WTI υποχώρησε 0,7% στα 56,81 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,03% στις 23.563 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 2.594 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 6.789 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+1,7%) και Wal-Mart (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των JP Morgan (-1,3%) και Caterpillar (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1597 δολ. από 1,1587 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 1.283 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,33%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v