Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street. Έκτη σερί άνοδος για S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα. Μια ανάσα από τα 63 δολ. το αργό WTI. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street εν αναμονή των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων οι όμιλοι BlackRock, JP Morgan Chase και Wells Fargo θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέσα στην εβδομάδα.

«Τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου θα είναι καλά», προέβλεψε η πρόεδρος της Tower Bridge Advisors, Maris Ogg. «Ωστόσο», σημείωσε, «το πιο σημαντικό είναι ο αντίχτυπος που θα έχει η φορολογική μεταρρύθμιση στις εταιρείες. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι ο αντίχτυπος δεν θα είναι θετικός», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ ο εταιρικός συντελεστής φορολόγησης μειώνεται στο 21% από 35% προηγουμένως.

Στο μεταξύ, μπορεί το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας να υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών το Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 5,88 εκατ. θέσεις από 5,93 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρείες… προσλαμβάνουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, περίπου 5,5 εκατ. άνθρωποι προσλήφθηκαν το Νοέμβριο έναντι 5,2 εκατ. που έχασαν τη δουλειά τους. Η αύξηση στις προσλήψεις είναι η δεύτερη μεγαλύτερη των τελευταίων 8,5 ετών.

Παράλληλα, η κακοκαιρία στις ΗΠΑ, οι αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν και η προοπτική περεταίρω μείωσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ για όγδοη διαδοχική εβδομάδα ώθησαν το αργό σε νέο υψηλό τριών ετών (Δεκέμβριος 2014). Συγκεκριμένα η τιμή του πετρελαίου (WTI) ενισχύθηκε 2% στα 62,96 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,41% ή 103 μονάδων στις 25.385, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,13% στις 2.751 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,09% στις 7.163 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,6%) και General Electric (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,6%) και Wal-Mart (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για τρίτη μέρα έναντι του ευρώ στο 1,1933 από 1,1968 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.313 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,55%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v