Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ομόλογα «κοκκίνισαν» τη Wall Street

Πτώση σημείωσε ο Dow Jones μετά από οχτώ ανοδικές συνεδριάσεις. Σε υψηλό επτά ετών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τα ομόλογα «κοκκίνισαν» τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς προβληματίζει η νέα άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου επέστρεψε πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3%, πιάνοντας υψηλό σχεδόν επτά ετών, στο 3,07%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 2ετούς ανήλθε σε υψηλό δεκαετίας στο 2,57% και η απόδοση του 30ετούς σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσης στο 3,20%. Υπενθυμίζεται ότι υψηλότερες αποδόσεις σημαίνουν μεγαλύτερο κόστος για τις επιχειρήσεις και χρήματα που φεύγουν από το χρηματιστήριο.

Επιπλέον επανήλθαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τη χθεσινή αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ξεσήκωσε τους Παλαιστίνιους καθώς «είδαν» την απόφαση Τραμπ σαν μια προσπάθεια να δώσει τον έλεγχο της πόλης στους Ισραηλινούς.

«Η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα μεγαλώσει την αστάθεια στην περιοχή», ανέφερε αναλυτής.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας προκειμένου να διευθετηθούν οι εμπορικές διαφορές των δύο χωρών.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρέσβης στην Κίνα, Terry Branstad, εμφανίστηκε επιφυλακτικός με την πορεία των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο είναι ακόμα μακριά από μια λύση.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τούτη τη φορά κατά 0,3%, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,77% ή 192 μονάδων στις 24.706, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,68% στις 2.711 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,81% στις 7.351 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο σημείωσαν μόνο οι μετοχές των Nike (+0,8%), Walt Disney (+0,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Caterpillar (-2,1%) και Intel (-2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,5% στα 71,31 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 2,1% στα 1.290 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε υψηλό έτους έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,7% στο 1,1849 από 1,1929 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v