Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στον κορωνοϊό

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες εν μέσω ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Βουτιά 7% για το Facebook. Ράλι 10% για την Tesla. Στο 1,58% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στον κορωνοϊό

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,64% στις 28.551 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,81% χαμηλότερα στις 9.199 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,8% στις 3.245 μονάδες.

Ο νέος ιός, ο οποίος έχει προκαλέσει 170 θανάτους στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε 15 χώρες, έχει διαταράξει τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές μετακινήσεις και έχει οδηγήσει αρκετές εταιρείες να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους στη χώρα.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Έκτακτων Περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να αποφασίσει αν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κορωνοϊό.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία που είχαμε πέρυσι ήταν η αβεβαιότητα για το εμπόριο και η πιο αργή παγκόσμια ανάπτυξη και αναμέναμε σε ένα βαθμό να ανεβάσει ταχύτητα η παγκόσμια ανάπτυξη. Οπότε αυτή η επιδημία είναι κατά κάποιο τρόπο ένα πισωγύρισμα. Αλλά οι αποτιμήσεις ήταν σχετικά υψηλές οπότε είναι μια δικαιολογία για τις αγορές να κατοχυρώσουν κέρδη» ανέφερε στο Reuters ο Σκοτ Μπράουν, επικεφαλής οικονομολόγος της Raymond James στην Αγία Πετρούπολη.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το τέταρτο τρίμηνο, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο.

Για το σύνολο του 2019, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Το 2018 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική χρονιά κατά την οποία η ανάπτυξη κινείται κάτω από τον στόχο του 3% που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 2,14% στα 52,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,45% στα 1.577 δολάρια το βαρέλι. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται στο 1,58%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή του Facebook κατρακυλάει 6,8%. Το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο παρουσίασε επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων του (25% σε σχέση με πριν ένα έτος), ενώ και οι δαπάνες του παρέμειναν πολύ υψηλές (αύξηση 34% στα 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ράλι 10% καταγράφει η μετοχή της Tesla. H αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε κέρδη για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα παραμείνουν αμετάβλητα το τέταρτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v