Δεύτερη ημέρα απωλειών στη Wall Street με «βαρίδι» το αργό

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες, μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Παραμένει σε αρνητικό έδαφος το συμβόλαιο Μαΐου του αμερικανικού αργού. Ενισχύεται το δολάριο. Στο 0,54% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Δεύτερη ημέρα απωλειών στη Wall Street με «βαρίδι» το αργό

Απώλειες καταγράφουν και την Τρίτη οι αμερικανικές μετοχές καθώς συνεχίζεται το sell-off στην αγορά του αμερικανικού αργού.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 2,3% στις 23.097 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,8% χαμηλότερα στις 8.407 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,95% στις 2.767 μονάδες. 

Τη Δευτέρα η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλία του αργού παραδόσεως Μαΐου, το οποίο λήγει σήμερα, βούτηξε σε αρνητικά επίπεδα, για πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτή τη στιγμή, το συμβόλαιο του Ιουνίου βουτάει 19%, στα 16 δολάρια το βαρέλι.

Το πρωτοφανές φαινόμενο που σημειώθηκε χθες αποδίδεται στο γεγονός ότι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της καραντίνας, τα μεγάλα διυλιστήρια δεν έχουν ανάγκη να αγοράσουν περισσότερο αργό, γιατί οι δεξαμενές τους είναι γεμάτες.

Το US Oil Fund, δημοφιλές ETF που παρακολουθεί την τιμή του αργού, βουτάει 20%, μετά από μια σύντομη αναστολή διαπραγμάτευσης πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Πτώση πάνω από 1,3% καταγράφει η μετοχή της Exxon Mobil, ενώ η Chevron διολισθαίνει 4%. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο στήριξης των πετρελαϊκών εταιρειών και των εργαζομένων τους. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένο στην εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και στα σχέδια των κυβερνήσεων για τη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Υόρκη φαίνεται να έχει περάσει τα χειρότερα, ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία καταγράφεται επιβράδυνση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο και στις διαπραγματεύσεις στη Γερουσία των ΗΠΑ για την έγκριση ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας και του συστήματος υγείας.

«Η μεταβλητότητα στην αγορά παραμένει υψηλή, καθώς η παραμικρή αλλαγή στην επικαιρότητα προκαλεί δραματικές μεταβολές στο επενδυτικό κλίμα», δήλωσε στο CNBC αναλυτής της Nationwide. «Οι αγορές πραγματοποίησαν ράλι την περασμένη εβδομάδα εν μέσω προσδοκιών ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω μας. Η αισιοδοξία αυτή θα αντιμετωπίσει αντίθετους ανέμους, καθώς θα εξελίσσεται η συζήτηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας» πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 8,5%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,27 εκατ. τον περασμένο μήνα

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός κινείται 1,6% χαμηλότερα, στα 1.688 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,084 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 5 μονάδες βάσης, στο 0,54%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της IBM πραγματοποιεί βουτιά 6% στα 113 δολάρια, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v