Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασε το φράγμα των 30.000 μονάδων ο Dow Jones

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινείται ο βιομηχανικός δείκτης με άνοδο πάνω από 1%. Ελεύθερη πτώση 2% για τον χρυσό. Κέρδη για το αργό. Στο 0,87% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Πάνω από $500 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Tesla.

Εσπασε το φράγμα των 30.000 μονάδων ο Dow Jones

Ράλι σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη μετά την εντολή που έδωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν με τον Dow Jones να υπερβαίνει για πρώτη φορά τις 30.000 μονάδες.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,4% στις 30.031 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,42% στις 3.631 μονάδες, ενώ ο Nasdsaq κινείται 1,01% υψηλότερα στις 12.000 μονάδες.

Έπειτα από δύο εβδομάδες και πλέον μιας άρνησης άνευ προηγουμένου στην αμερικανική πολιτική ιστορία, ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω» στην επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη «να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο».

Η αγορά υποδέχτηκε θετικά και την είδηση ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στην πρώην επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν.

«Πιστεύω πως αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι ο Μπάιντεν θα εστιάσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας αντί να επιδιώξει μια επιθετική πολιτική όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο», τόνισε αναλυτής της Raymond James. «Θα είναι μια αποτελεσματική φωνή υπέρ της αύξησης της δημοσιονομικής στήριξης» πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,8% στα 43,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει νέα βουτιά 2% στα 1.802 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ σημειώνει άνοδο έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,185 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,87%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της JP Morgan σημειώνει άνοδο 4,5% στα 153 δολάρια, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Κέρδη 3,5% καταγράφει η έτερη τράπεζα του δείκτη, η Goldman Sachs, στα 236 δολάρια. 

Άλμα 4,3% στα 544 δολάρια πραγματοποιεί η μετοχή της Tesla, με την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει τα 500 δισ. δολάρια. Η μετοχή της αμερικανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ενισχυθεί κατά 28% από τις 17 Νοεμβρίου, όταν οι δείκτες S&P Dow Jones επιβεβαίωσαν ότι θα προσθέσουν την εταιρεία στον S&P 500 από τις 21 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v