Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Πτώση σημείωσαν οι Dow Jones και S&P ενώ ανοδικά κινήθηκε ο Nasdaq. Στο 1,57% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Παρέμεινε κάτω από τα 1.900 δολ. ο χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν την εβδομάδα οι Dow Jones και S&P με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στον πληθωρισμό και στη συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,37% ή 126 μονάδες στις 34.629, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,08% στις 4,226 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,49% στις 13.881 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (+1,2%) και Microsoft (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (-1,8%) και Merck & Co (-1,7%).

Επιπλέον, οι μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών αντέδρασαν ήπια στη συμφωνία ορόσημο των χωρών G7 για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%, με τους επενδυτές να υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί η στήριξη κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα καθαρά αποτελέσματα των εταιριών.

Ενδεικτικά, η Amazon υποχώρησε 0,2% ενώ το Facebook και η Apple ενισχύθηκαν μόλις 0,2% και 0,1% αντίστοιχα.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται, ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο είχε τρέξει με 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών από το 2008.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η πρόταση δαπανών ύψους 4 τρισ. δολαρίων του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα έχει θετικό αντίχτυπο στη χώρα, ακόμη και αν οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Bloomberg News, η πρώην πρόεδρος της Federal Reserve είπε ότι τα σχέδια του Προέδρου θα φτάσουν περίπου τα 400 δισ. δολάρια κάθε χρόνο - ένα επίπεδο δαπανών που υποστήριξε ότι δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει υπερβολικό πληθωρισμό.

«Εάν καταλήξαμε σε ένα περιβάλλον ελαφρώς υψηλότερων επιτοκίων, θα είναι στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα για την κοινωνία και τη Fed», δήλωσε στο Bloomberg.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,6% στα 69,23 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.898 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,57% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2195 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v