Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη πτώση στη Wall με το βλέμμα στα επιτόκια

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιανουάριο καταγράφει ο Dow Jones, στον απόηχο της Fed. Στο 1,49% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Οριακή άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Μεγάλη πτώση στη Wall με το βλέμμα στα επιτόκια

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τους Dow Jones και S&P 500 να οδεύουν σε εβδομαδιαίες απώλειες, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed την Τετάρτη.

O Dow Jones υποχωρεί 1,4% στις 33.329 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,89% χαμηλότερα στις 14.035 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,13% στις 4.173 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης έχει υποχωρήσει 1,9% από την αρχή της εβδομάδας και οδεύει στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιανουάριο, καθώς η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι βλέπει πλέον δύο αυξήσεις επιτοκίων ως το τέλος του 2023 και αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2021 στο 3,6%. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 0,6% και ο Nasdaq κινείται 0,65% υψηλότερα από την αρχή της εβδομάδας.

Η πτώση στις μετοχές σημειώνεται καθώς η ανακοίνωση της Fed προκάλεσε δραστική εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου να ενισχύεται και αυτή του 10ετούς να υποχωρεί.

Η μείωση των αποδόσεων των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων αντανακλά λιγότερη αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η άνοδος στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων αντανακλά προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Η σημερινή δήλωση του αξιωματούχου της Fed Τζιμ Μπάλαρντ ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων μπορεί να γίνει και το 2022 άσκησε περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,41% στα 70,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,1% υψηλότερα στα 1.776 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,186 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται μία μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο 1,49%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Intel σημειώνει πτώση 3,3%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη που βρίσκονται όλες στο «κόκκινο».

Απώλειες πάνω από 2% σημειώνουν οι μετοχές των JP Morgan, American Express, Goldman Sachs, Walmart, McDonald's και Travelers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v