Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τα ρεκόρ

Μικρή πτώση σημειώνουν οι δείκτες με το βλέμμα στη Fed. Ήπιες κινήσεις για το δολάριο. Νέα άνοδος για το αργό. Μικρά κέρδη για τον χρυσό. Στο 1,51% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τα ρεκόρ

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, μετά την άνοδο του S&P 500 και του Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά και ενώ οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Fed.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,36% στις 34.269 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,55% στις 14.096 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 0,19% στις 4.247 μονάδες, ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης πρόλαβε να σκαρφαλώσει σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση 1,3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, καθώς υπήρχε η εκτίμηση για πτώση 0,8%.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις έκαναν άλμα 28,1%. Για το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ο τζίρος ενισχύθηκε 36,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 ετών τον Μάιο. Η άνοδος κατά 6,6% ήταν η μεγαλύτερη ετήσια από τότε που άρχισαν να καταγράφονται αρχεία, από τον Νοέμβριο του 2010.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,8%, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 0,5%.

Η άνοδος του πληθωρισμού απασχολεί τους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν το βλέμμα στραμμένο στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed, για κάποιο «σήμα» σχετικά με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την άνοδο των τιμών και την πορεία των επιτοκίων.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,06% υψηλότερα στα 71,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει κέρδη 0,11% στα 1.861 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,212 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v